Izvještaj Frontexa
25

Zapadni Balkan registrovao najveći broj migracija od vrhunca migracione krize 2015.

S. Š.
Frontex spreman da podrži zemlje Zapadnog Balkana raspoređivanjem svojih oficira na granice (Foto: EPA-EFE)
Frontex spreman da podrži zemlje Zapadnog Balkana raspoređivanjem svojih oficira na granice (Foto: EPA-EFE)
Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu Frontex objavila je ovogodišnji izvještaj o migracionim rutama u Evropi, kao i preporukama za države koje su najviše pogođene migrantskom krizom.
U prvih jedanaest mjeseci ove godine na vanjskim granicama Evropske unije, prema preliminarnim proračunima, otkriveno je više od 308.000 neregularnih ulazaka.

To predstavlja povećanje od 68 posto u odnosu na isti period prošle godine i najviše od 2016. Frontex izvještava da je Zapadnobalkanska ruta i dalje najaktivnija, sa 45 posto svih otkrivenih neregularnih ulazaka u Evropsku uniju od početka godine.

U novembru su zemlje članice EU zabilježile oko 27.000 neregularnih prelazaka granice, 15 posto više nego u istom mjesecu 2021.

Kako bi podržao zemlje koje se suočavaju s teškim migracijskim pritiskom i drugim izazovima na svojim granicama, Frontex trenutno obezbjeđuje više od dvije hiljade i 100 stalnih oficira i različitu opremu u zajedničkim operacijama.

Kako je već navedeno, Zapadni Balkan je i dalje najaktivnija migraciona ruta u EU s više od 14.105 otkrivenih u novembru, dvostruko više nego prije godinu.

Region Zapadnog Balkana registrovao je najveći broj migracija od vrhunca migracione krize 2015. godine.

Kontinuirani migracioni pritisak na zapadnobalkansku rutu može se pripisati uzastopnim pokušajima migranata koji su već prisutni u regionu, kao i činjenici da neki migranti zloupotrebljavaju bezvizni pristup regionu kako bi se približili vanjskim granicama EU. Srbija je krajem novembra ograničila vizni režim, što bi trebalo da smanji broj ilegalnih prelazaka.

Frontex podržava zemlje Zapadnog Balkana raspoređujući skoro 500 stalnih oficira i osoblja.

Drugi najaktivniji migratorni put u EU je središnji Mediteran. Ovdje je od početka godine broj otkrivenih neregularnih graničnih prelaza porastao za 49 posto u odnosu na 2021. na skoro 94.000. U međuvremenu, do kraja novembra istočnomediteranska ruta zabilježila je porast od 116 posto sa skoro 40.000 otkrivenih.

U periodu januar-novembar 2022. godine, broj otkrivenih iregularnih migranata u Kanalu iznosio je 68.000, što je povećanje od 40 posto u odnosu na isti period prošle godine. Očekuje se da će migracijski pritisak ostati visok i da će biti najveći u povoljnim vremenskim uslovima.