Zvaničnici zabrinuti
113

Šok u Tel Avivu: Američke vlasti prvi put zaustavile isporuku municije u Izrael

S. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Administracija predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Joea Bidena prošle sedmice zaustavila je isporuku američke municije u Izrael, izjavila su za Axios dva izraelska zvaničnika.

To je prvi put od napada 7. oktobra da su SAD zaustavile pošiljku oružja namijenjenog izraelskoj vojsci.

Incident je izazvao ozbiljnu zabrinutost unutar izraelske vlade i natjerao zvaničnike da se trude da shvate zašto je pošiljka zadržana, rekli su izraelski zvaničnici.

Predsjednik Biden suočava se s oštrim kritikama među Amerikancima koji se protive njegovoj podršci Izraelu.

Administracija je u februaru zatražila od Izraela da pruži garancije da izraelske odbrambene snage u Gazi koriste oružje proizvedeno u SAD u skladu s međunarodnim pravom. Izrael je dao potpisano pismo uvjeravanja u martu.

Izraelski zvaničnici rekli su da je pošiljka municije u Izrael zaustavljena prošle sedmice. Bijela kuća je odbila dati komentar.

Bidenova administracija je veoma zabrinuta da će Izrael napasti grad Rafah na jugu Gaze gdje se sklonilo više od milion raseljenih Palestinaca.

Prošle srijede američki državni sekretar Antony Blinken posjetio je Izrael i imao "težak" razgovor s Netanyahuom u vezi sa mogućom izraelskom operacijom u Rafi, izjavila su dva izvora upućena na sastanak.

Blinken je rekao Netanyahuu tokom njihovog sastanka da bi "velika vojna operacija" u Rafahu dovela do toga da joj se SAD javno suprotstave i da će negativno utjecati na američko-izraelske odnose.