{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Za deset godina Srbija ostala bez grada veličine Novog Sada

S
11.2.2018. u 10:48
39
102
Za deset godina Srbija ostala bez grada veličine Novog Sada
39
Za deset godina Srbija ostala bez grada veličine Novog Sada
Novi Sad
Ministar za demografiju i populacionu politiku Srbije Slavica Đukić Dejanović kaže da će Srbija do 2050. godine izgubiti blizu 1,5 miliona stanovnika ako se nastavi negativan demografski trend, a u prethodnih desetak godina ostala je bez grada veličine Novog Sada.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
"Samo je Vojvodina za proteklih petnaestak godina izgubila čak osam posto stanovnika", kaže Dejanović za novosadski "Dnevnik".

Ona je rekla da je u 2016. godini zabilježen neslavni rekord kada je rođen najmanji broj beba od kad statistika bilježi te podatke u Srbiji.

"Prema posljednjoj analizi, naša država će, ukoliko se nešto ne promijeni, do 2050. godine izgubiti blizu jedne petine, odnosno oko 1,5 miliona stanovnika. Na negativnu demografsku sliku utječe više faktora koji zahtijevaju široko polje borbe sa negativnim utjecajem ", rekla je Dejanović.

Ona je istakla da se Srbija nalazi na šestom mjestu u Evropi po starosti nacije, a kada se "bijeloj kugi" dodaju migracije, sasvim je jasno da će brojke biti sve lošije ako se ništa ne poduzme.

"Zato je odluka da se u Vladi Srbije formira zaseban kabinet koji će se baviti demografijom i populacionom politikom vrlo važna jer država mora preuzeti dio odgovornosti za takvu demografsku situaciju putem odgovarajućih poteze koje će povući, da se ta situacija izmijeni na bolje", navela je Dejanović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: