Regija
7

Vučić prihvatio Plenkovićevo izvinjenje i pozvao na dijalog

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Srbijanski premijer Aleksandar Vučić ocijenio je u ponedjeljak da u Hrvatskoj "postoje događaji i kojima Srbija ne može biti zadovoljna" i poručio da prihvaća izvinjenje hrvatskoga kolege Andreja Plenkovića zbog table s ustaškim pozdravom u Jasenovcu te je spreman rješavati probleme dijalogom i bezuvjetno.

"Pažljivo sam pratio intervju Plenkovića, dva puta sam ga pročitao i zapisao sve što je zanimljivo, ali ne bih ništa komentirao. Za svaku sam vrstu razgovora u ime Srbije i vlade, bez ikakvih uvjeta", rekao je Vučić danas novinarima.

"Važno je da razgovaramo. Važno da se stvari rješavaju dijalogom. Ja sam za svaku vrstu razgovora bez ikakvih uvjeta. Može li to donijeti rezultate - pitanje je, jer su nam pogledi različiti", odgovorio je Vučić na pitanje da prokomentira aferu čokoladica iz Srbije koje je predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović poklonila djeci ratnih veterana u Dubrovniku, a zatim se izvinila javnosti.

Vučić i rekao i da je čuo u intervju hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da voli čokoladu i ne obraća pažnju na to gdje je proizvedena.

"Inače, nisam Plenkoviću osobno zamjerio zbog ploče. Nije ju on postavio, ali postoje događaji u Hrvatskoj za koje prosto ne možete da kažete da ste njima zadovoljni, niti im se možete radovati", rekao je Vučić.

Premijer Andrej Plenković u nedjelju se izvinio svima koje vrijeđa postavljanje ploče u Jasenovcu na kojoj je uklesan ustaški pozdrav "Za dom spremni", ali je rekao i da je ta ploča podignuta poginulim hrvatskim braniteljima i da je riječ o pitanju na koje se ne može tako jednostavno odgovoriti.