Globalne promjene
68

Vučić: Plašim se da nam 2024. donosi mnogo više sukoba i nemira u RS-u i na Kosovu

A. L.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je da će dolazeća 2024. godina biti najteža u savremenoj historiji Srbije, kazavši da se plaši mogućih nemira u Republici Srpskoj i na Kosovu.
"Plašim se da nam ta godina donosi mnogo više sukoba i nemira nego što je prethodna pa i ova, mislim na svaku vrstu ugroženosti u Republici Srpskoj, na Kosovu i u drugim dijelovima regiona", naveo je Vučić dodajući da je važno je da "dođemo do zajedničkih imenitelja kako da sačuvamo svoju zemlju i svoju slobodu."

Vučić je, obrazlažući ovu procjenu, naveo da se u januaru održavaju izbori u Tajvanu, krajem 2024. u Americi, i ti će izbori zajednu sa ruskim, vjerovatno i ukrajinskim, "predstavljati priliku za promjene ili novo uspostavljanje vrijednosti na globalnom političkim nivou."

Prema njegovim riječima, te promjene odvijat će se u eri društvenih mreža, kada je najvažnija stvar postalo dodvoravanje javnosti ili sticanje lajkova, i zato se plaši da će 2024. godina biti "mnogo lošija za svijet pa i za Srbe".

"U eri savremenog svijeta niko nikom da popusti neće, čak poštovanje drugih stavova gotovo da više ne postoji, ono što mi se čini da je naš izlaz jeste da insistiramo na kompromisnim rješenjima, iako znamo da ih neće biti, iako znamo da ih oni koji bi željeli da određuju sudbinu svijeta ne žele", napomenuo je Vučić.

U tom kontekstu je objasnio da je imao dileme kako da vodi državnu i nacionalnu politiku, ali i da je kupovina vremena u nemogućem nastojanju da se postigne kompromis, "bolje nego odricanje od onog od čega se ne smije odreći."

"Zato je važno da sačuvamo mir, ponekad i ispod kamena da se sakrijemo, i da čekamo pravi trenutak da sa istinom i pravdom izađemo pred svijet i da dobijemo poštovanje svijeta", kazao je Vučić na obilježavanju 182. godišnjice Srpske akademije nauka i umjetnosti (SANU).