Komentari (15)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
@e ovako.: Profesore, bila sam u prethodnom komentaru malo zla, jer je to zaslužio čovjek koji se potpisao kao Bošnjak. Nažalost, nisam upućena u lingvistiku, samo tek toliko koliko to zahtijeva opšta kultura. Žao mi je, ne mogu slušati predavanja u Sarajevu, mom nekadašnjem gradu, jer mi je daleko. Slažem se s Vama, sem u jednoj \"sitnici\": poznato je da je Vuk uzeo, kao najčistiji, jezik kojim se govorilo i govori u istočnoj Hercegovini (u zapadnoj je prevladavao ikavski). Naime, kao Hercegovka NIKAD Bosnu i Hercegovinu ne zovem samo Bosna, naročito ne kad se radi o Hercegovini.
glupljeg naroda od Bosnjaka svijet nije vidjeo taj sarajevski fakultet je inace vrlo priznat u svijetu Vuk jeste isao po svim krajevima gdje zive Srbi i sakupljao podatke ili je mozda od Turaka krao jezik kako bi bosnjacka inteligencija ovde rekla vi koristite turcizme, srbizme i hrvastine a hocete svoj jezik od toga da napravite ako to nije bezobrazluk onda ja ne znam sta jeste hajde dajte jednu autenticnu bosnjacku rijec a nemojte da kradete od Srba koji su zvijeli na prostoru Bosne
@juzna hercegovina, vidim, veoma si upucen u historiju jezika. Vuk je za normu jezika uzeo ijekavsku stokavstinu koja je bila karakteristicna za podrucje Bosne. Pri tome ne govorim ni o Bosnjacima ni o Srbima ni o Hrvatima. U ostalim podrucjima su bili kajkavski i stokavski, ikavica i ekavica. Vuk je za najpravilnije odabrao ijekavsku stokavstinu i uzeo je kao primjer kako jezik treba izgledati. Kaze ti to profesor jezika. ;) Za sve ostalo sto vas zanima o jeziku, otidjite na predavanja Standardnog jezika na FF u Sarajevu. :D
@Bošnjak Ne iskrivljuj činjenice, nego ugradi sebi blesimetar. Ispada da je Vuk od muslinana pardon Bošnjaka uzeo jezik!!!!!!!!!!!!!!!!!????????????!!!!!!!!!!!!!
Pipo je bolesna budala, treba ga odvesti na lecenje.
@Bošnjak,: Vuk uzeo jezik od BOŠNJAKA iz južne Hercegovine? Otkud u Hercegovini Bošnjaci, i to još u Vukovo vrijeme? Pa Bošnjaci postoje od 1993. godine, a \"Bošnjani\", ili Bosanci, sve tri vjeroispovijesti, živjeli su i žive u Bosni. U Hercegovini . Hercegovci. Ako si htio reći da je Vuk uzeo jezik od muslimana iz južne Hercegovine, rekao si veliku glupost. Nema kod Vuka ni \"njiha\", ni \"kahve\", ni \"mahrame\"... Uostalom BiH muslimani i nemaju svoju pismenost i književnost; i što su pisali, pisali su na turskom, persijskom, arapskom. Ili tzv. alhamijado književnost, srpskohrvatskim jezikom, a arapskim pismom. Šta je od toga uzeo Vuk?
Pipo, mnogo si jak ali samo na jeziku!
Potpuno se slazem s tobom. ps nisam se odavno ovako nasmijao, najbolji komentar na sarajevo-x
@ Pipo - Ma šta reče? :D Ovi Kinezi, pardon Crnogorci mi sve više idu na tradicionalni Kineski sa ovim DZ, ZJ, Ś (LOL).
I treba da vrate svoj jezik i svoje pismo. Kako ce pisati npr.sjekira,sjedi itd. Nisu ludi kao Vuk Karadzic uzeo pismo od bosnjaka iz juzne Hercegovine i za zahvalnost nosio fes sve dok je bio ziv,inace bi srbi jos govorili i pisali crkvenijem jezikom i pismom. Crnogorci su jadan , jedan ponosan narod.Tako moji djetici,sivi sokolovi,svaka vam cast.
Joj kad sam jednom srbinu- jednom rek\'o on meni\"zamislite sad su crnogorci izmislili crnogorski jezik i gramatiku\"a ja njemu zamislite da su srbi izmislili naciju i nebesku vjecnost,on je pocrnio od jada i ja mislim da bi me ubio na mjestu da je mog\'o al nije smojo ni mrdnut visociji sam od njega glavu,hahaha a da je pokus\'o neznam sta bi ostalo od tog srbadije?! Svaka cast Crnogorci!Neg sta pravopis i gramatika nek se srbadija gricka i gricka i geicka i gricka i gricka od jada i ljubomore! BiH4EVER!
Nikako ne kontam ove jezikoslovce. Prave novi jezik DODAVAJUCI stvari i dzaba komplikuju a to narod nece. Narod hoce sto JEDNOSTAVNIJE. Sto ne izbace sta. Npr. umjesto da kazes \"ja sam isao da pisam\" napravis da je ispravnije jednostavno \"iso piso\". E takva reforma nama treba.
Kako je krenulo bice ko kineski ako ne i vise.
Koliko će im slova imati taj pravopis?
Najnovija istrazivanja pokazuju da se na podrucju Crne Gore govore cak dva jezika - crnski i gorski. Izrada pravopisa, gramatika i rjecnika u stampanom, audio i video formatu je u toku.