{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Trebalo bi uvesti još neka slova u crnogorski jezik"

S
23.12.2009. u 12:18
0
15
"Trebalo bi uvesti još neka slova u crnogorski jezik"
0
"Trebalo bi uvesti još neka slova u crnogorski jezik"
Ministar kulture i medija Crne Gore Branislav Mićunović izjavio je da je uvođenje novih slova u crnogorski jezik opravdano i dodao da bi u upotrebu trebalo uvesti još neka nova slova.
Ministar Mićunović, inače veliki zagovornik novog jezika, kaže da bi u novi pravopis trebalo ubaciti, na primjer i glasove "zj" i "dz".

Jedna od zanimljivosti u Crnoj Gori u posljednjih nekoliko dana jesu računarske tastature koje odgovaraju standardima nedavnoustanovljenog crnogorskog jezika. Nove tastature ponovo su aktuelizovale debate o opravdanosti novog crnogorskog pravopisa, a još više zbog novih grafema koje su Crnogorci preuzeli od Poljaka.

Osim visoke cijene koja iznosi više od 20 eura, tastature privlače pažnju i zbog podjela koje vladaju u crnogorskoj javnosti zbog naziva jezika koji se koristi.

Međutim, iako tastature postoje, još ne postoji takozvani "spel ček" u programu Word koji ispravlja greške u kucanju, tako da novu tastaturu mogu da koriste samo onih koji su stručni u novom pravopisu i kojima ne smeta da daju duplo više novca za crnogorsku tastaturu nego što bi dali za standardnu srpsku.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: