{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Trebalo bi uvesti još neka slova u crnogorski jezik"

S
23.12.2009. u 12:18
0
15
"Trebalo bi uvesti još neka slova u crnogorski jezik"
0
"Trebalo bi uvesti još neka slova u crnogorski jezik"
Ministar kulture i medija Crne Gore Branislav Mićunović izjavio je da je uvođenje novih slova u crnogorski jezik opravdano i dodao da bi u upotrebu trebalo uvesti još neka nova slova.
Ministar Mićunović, inače veliki zagovornik novog jezika, kaže da bi u novi pravopis trebalo ubaciti, na primjer i glasove "zj" i "dz".

Jedna od zanimljivosti u Crnoj Gori u posljednjih nekoliko dana jesu računarske tastature koje odgovaraju standardima nedavnoustanovljenog crnogorskog jezika. Nove tastature ponovo su aktuelizovale debate o opravdanosti novog crnogorskog pravopisa, a još više zbog novih grafema koje su Crnogorci preuzeli od Poljaka.

Osim visoke cijene koja iznosi više od 20 eura, tastature privlače pažnju i zbog podjela koje vladaju u crnogorskoj javnosti zbog naziva jezika koji se koristi.

Međutim, iako tastature postoje, još ne postoji takozvani "spel ček" u programu Word koji ispravlja greške u kucanju, tako da novu tastaturu mogu da koriste samo onih koji su stručni u novom pravopisu i kojima ne smeta da daju duplo više novca za crnogorsku tastaturu nego što bi dali za standardnu srpsku.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: