Regija
0

Srbija sve bliža prijevremenim izborima, Vučić traži podršku svoje stranke

FENA
Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić
Srbija je sve bliže prijevremenim izborima, a novi korak ka toj odluci bit će sjednica središnjeg odbora vladajuće Srpske napredne stranke u nedjelju na kojoj će podršku stranke zatražiti premijer Aleksandar Vučić koji eventualne nove izbore vidi kao provjeru podrške svojoj vladi.

Predsjednik vlade Srbije i vođa naprednjaka Aleksandar Vučić zakazao je sjednicu središnjeg odbora u nedjelju, 17. januara s namjerom da dobije podršku svoje stranke kako bi u periodu i prije održavanja skupštine SNS-a kao predsjednik ima pravo odlučiti o raspisivanju prijevremnih parlamentarnih izbora.

Istovremeno, doznaje se da je Srpska napredna stranka uskoro održati i svoju skupštinu, najvjerojatnije već u prvoj polovici februara.

U međuvremenu je iz Vučićeva ureda najavljeno da će se on u četvrtak obratiti novinarima na izvanrednoj konferenciji za medije.

Tokom dana pojedini su mediji izvijestili kako se Vučić danas sastao s predsjednikom Tomislavom Nikolićem i da su razgovarali o izborima, ali su i Vučić i Nikolićev ured demantirali tu vijest

Kako je saopćeno iz SNS-a, tema sjednice stranačkog odbora bit će "aktuelna politička situacija", a ocjene su da bi odluka o prijevremenim izborima značila njihovo raspisivanje u isto vrijeme kad budu održavani i pokrajinski izbori u Vojvodini, najvjerojatnije u maeru ili aprilu.

Vučić već nekoliko mjeseci spominje prijevremene izbore kao provjeru autoriteta vlade na čijem je čelu formirane u aprilu 2014. nakon prijevremenih izbora, a posljednja u nizu njegovih izjava bila je u utorak kad je novinarima rekao kako "ne može sam donijeti odluku" o njihovom eventualnom raspisivanju.