Čeka se zvanična ponuda
10

Srbija pregovara sa Kiprom o kupovini 11 borbenih helikoptera Mi-35P

V. K.
Srbija će uskoro donijeti odluku o kupovini helikoptera (Foto:Shutterstock)
Srbija će uskoro donijeti odluku o kupovini helikoptera (Foto:Shutterstock)
Prema informacijama kiparskih medija, Srbija bi mogla da nabavi 11 desantno-jurišnih helikoptera "Mi-35P" od ove države, prenose mediji u Srbiji.

Kako piše kiparski portal "Politis", Srbija i Kipar pregovaraju o kupoprodaji ovih helikoptera još od početka ove godine. Ovaj medij navodi da je srpska delegacija, predvođena pomoćnikom ministra odbrane za materijalne resurse Nenadom Miloradovićem, bila na Kipru 12. aprila.

"Tim srpskih tehničara posjetio je vojnu bazu 'Andreas Papandreu' i pregledao helikoptere. Srpska delegacija je nakon povratka u Srbiju 20. maja poslala formalno pismo o namjerama nakon kojeg bi sljedeći korak bila zvanična ponuda kiparske strane po 'G to G' (ugovor koji potpisuju, garantuju i realizuju dvije države op.a.) principu", piše Politis.

Također, Politis donosi informaciju da je je kiparsko ministarstvo odbrane procijenilo da bi vraćanje tih helikoptera u puno operativno stanje, prije svega u pogledu tehničke ispravnosti i održavanja, u sljedećih 10 godina ovu zemlju koštalo oko 100 miliona eura. Zato Kipar dugoročno planira da kupi 12 novih jurišnih helikoptera za projektovanih 300 miliona eura, piše kiparski portal.

Inače, helikopteri "Mi-35P" su starija verzija helikoptera "Mi-35M" ili popularnih "letećih tvrđava". Prije dvije godine Vojska Srbije kupila je od Rusije četiri nova helikoptera "Mi-35M".

Poređenja radi, i jedna i druga verzija imaju gotovo identično naoružanje.

"Kipar je za njih kupio protivoklopne rakete 9M120 ATAKA i 9M114, navođene rakete vazduh-zemlja S-8 kalibra 80 milimetara. Helikopteri nemaju aktivnu i pasivnu opremu za noćne letove" piše portal Tango Six.

Kako ističu na ovom portalu, Kipar iz diplomatskih razloga nije mogao u posljednje tri godine da koristi ove helikoptere koje namjerava da proda Srbiji.

"Kipar je 2018. godine bio primoran da zbog sankcija prema Rusiji prizemlji svoju Mi-35 flotu od 12 helikoptera dok je jedan je izgubljen u udesu. Helikopteri su prošli dva remonta 2008. i 2014. godine kada su dvije letjelice vraćene u letno stanje" navodi se na portalu, prenosi Blic.