Otporno na mine
151

Srbija predstavila novo oklopno vozilo, Vulin tvrdi da srbijanska vojska više nije ista

A. D.
Foto: MO Srbije
U Srbiji je jučer javnosti predstavljeno novo oklopno borbeno vozilo M-20 MRAP 6x6 u pogonu preduzeća "Zastava TERVO" iz Kragujevca.

Kako je rečeno, riječ je o vozilu čija je namjena sigurno prevoženje jedinica i koje poseduje visok nivo balističke i protivminske zaštite. Uz to, mogućnost otvaranja vatre iz vozila svrstava ga u rang najboljih svjetskih rješenja u toj kategoriji, rečeno je na prezentaciji.

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin je nakon prezentacije vozila istakao da je srednjoročni cilj da se nijedan vojnik više ne prevozi u kamionu pod ceradom.

"Ova vojska više, jednostavno, nije ista. Stvari se mijenjaju nabolje. Zahvaljujući velikom povjerenju i ličnom doprinosu vrhovnog komandanta Aleksandra Vučića, sposobnosti da se osiguraju značajna sredstva, Srbija je ekonomski daleko snažnija, ali Srbija je odgovornija prema sebi i svojoj vojsci. Ovo je vojska koja će moći da se nosi s bilo kojom drugom zemljom, koja je u stanju da sačuva svog vojnika, da mu omogući da bude siguran i bezbjedan", poručio je on.

Prema riječima poručnika Lazara Stojnića iz Sektora za klasično naoružanje Vojnotehničkog instituta, koji je rukovodilac projekta na razvoju ovog vozila, riječ je o borbenom oklopnom vozilu 6X6 tipa MRAP (Mine-Resistant Ambuch Protected) i napravljeno je na platformi šasije FAP-a 2228 koja se koristi u naoružanju.

Navedeno je da vozilo ima karakteristike modularnosti koje će omogućiti da se preradi u različite namjene, za prijevoz teškog tereta, ranjenih...