Teška zima
9

Mediji tvrde da Srbija planira restrikcije struje, EPS demantuje

V. K.
Cijena struje na tržištu raste (Foto: Shutterstock)
Cijena struje na tržištu raste (Foto: Shutterstock)
U energetskom bilansu Srbije tokom zime će nedostajati oko 500 megavat-sati struje, zbog čega se, prema nekim izvorima, već prave planovi za restrikcije, piše list Danas.

Ministrica energetike Zorana Mihajlović, kao i rukovodstvo EPS-a, donedavno su tvrdili da neće biti ograničenja potrošnje tokom zime, ali stručnjaci sumnjaju u mogućnost da se to izbjegne samo zato što je Srbija spremna da plati visoku cijenu na tržištu.

"Za sada niko od zvaničnika nije spreman da to potvrdi, ali je retorika iz vrha vlasti sve više usmjerena na pripremu javnosti za nestanak struje tokom zime od nekoliko sati dnevno", piše list.

Predsjednik Srbije je u srijedu potvrdio da će biti teškoća.

"Imamo sedam mjeseci i sedam dana do 31. marta. Gledat ćemo i boriti se svaki dan. Do sada nismo imali isključenja, a sada vam kažem da će se najveće zemlje u Evropi suočiti sa ograničenjima. Ne mogu još da potvrdim da hoćemo, ali borit ćemo se svaki dan", rekao je Vučić.

On je dodao da sve što se dešava u svijetu postaje nenormalno jer se nikada nije dogodilo da, na primjer, isključenje struje najavljuju zemlje poput Velike Britanije i Finske.

"Danas kao građani struju plaćamo 41 euro po megavat-satu, a kada je uvozimo košta nas 630 eura. To nije normalno i nemoguće je izdržati", rekao je Vučić.

Preduzeće "Elektroprivreda Srbije" je demantovalo navode da su u planu restrikcije električne energije.