Nakon otvaranja za BiH
0

Srbija će omogućiti i državljanima Sjeverne Makedonije da se besplatno vakcinišu

G. M.
Aleksandar Vučić (Foto: T. S./Klix.ba)
Aleksandar Vučić (Foto: T. S./Klix.ba)
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zatražio je od Vlade Srbije da omogući besplatnu vakcinaciju za sve građane Sjeverne Makedonije.

Kako saznaju srbijanski mediji, Vučić je tražio da građani Sjeverne Makedonije dobiju vakcine po njihovom izboru. To znači da će moći primiti neku od četiri vakcine proizvođača Pfizer-BioNTech, Sinopharm, AstraZeneca i Sputnjik V.

Podsjetimo, svi građani BiH od jučer, bilo gdje i bilo kad, u Srbiji mogu besplatno da se vakcinišu i dobiju certifikat.

"Mogu potpuno besplatno da se vakcinišu i da dobiju certifikat o tome, kao i građani Srbije", rekao je Vučić.

Dodao je da Srbija ima dovoljno vakcina, kao i da su uspjeli u posljednjih dvadesetak dana da vakcinišu novih oko 630.000–640.000 građana.

Inače, mnogi građani Bosne i Hercegovine danas u otišli u Srbiju kako bi primili vakcinu. Prema pisanju medija, koju vakcinu će primiti građani BiH, zavisi od mjesta gdje će otići na imunizaciju.

Dodajmo da je avion iz Rusije sa komponentama za rusku vakcinu Sputnjik V sletio danas oko 19 sati u Beograd, prenijela je Radio-televizija Srbije. U Srbiji sutra treba da počne proizvodnja ruske vakcine Sputnjik V protiv koronavirusa. U prvoj fazi bit će proizvedeno četiri miliona vakcina, rekao je ministar Nenad Popović.