Puna implementacija
47

Rama pozvao na sprovedbu Ohridskog sporazuma između Srbije i Kosova, govorio i o statusu quo

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Premijer Albanije Edi Rama pozvao je na punu implementaciju Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije te upozorio da nije dovoljno samo njegovo prihvatanje.

"Kako se približavamo sastanku Evropskog vijeća 21. marta, ključno je zapamtiti da je provedba Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, zajedno s njegovim provedbenim Aneksom, od najveće važnosti za održavanje sigurnosti, stabilnosti i mir na Zapadnom Balkanu", kazao je Rama.

Navodi da samo priznanje da je Ugovor pravno obvezujući nije dovoljno i da kako bi se osigurao napredak Sporazum i Aneks o provedbi moraju biti službeno uključeni kao sastavni dijelovi procesa pristupanja Kosova i Srbije EU.

"Svako odgađanje samo učvršćuje status quo. A status quo o ovom strateškom ključu za mirno, prosperitetno i evropsko susjedstvo usred Evrope ne služi sigurnosti same Evrope", upozorio je Rama.

Srbija i Kosovo postigli su 27. februara dogovor o potpisivanju prijedloga za normalizaciju odnosa nakon sastanka u Briselu.

Dogovor je uslijedio nakon 12 sati razgovora kosovskog premijera Albina Kurtija, srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića i dužnosnika EU. Strane su se kasnije dogovorile o tome kako provesti dogovor u posljednjem krugu pregovora 18. marta u Sjevernoj Makedoniji.

Sporazum u 11 tačaka zahtijeva da strane održavaju dobrosusjedske odnose i međusobno priznaju dokumente poput pasoša i registarskih pločica.