{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rama: Albanija i Kosovo imat će zajedničku vanjsku politiku

F
19.2.2018. u 12:10
0
82
Rama: Albanija i Kosovo imat će zajedničku vanjsku politiku
0
Rama: Albanija i Kosovo imat će zajedničku vanjsku politiku
Edi Rama (Foto: EPA-EFE)
Albanski premijer Edi Rama pokrenuo je ideju zajedničke vanjske i sigurnosne politike Albanije i Kosova, i izbor predsjednika kao simbola nacionalnog jedinstva.
"Albanija i Kosovo imat će zajedničku vanjsku politiku, a ne samo zajedničke ambasade i diplomatske misije. I zašto da ne, čak i jednog predsjednika, kao simbola nacionalnog jedinstva i zajedničke nacionalne sigurnosne politike. Ta vizija možda ne bi bila preporučljiva u razumnim vremenskim okvirima, ali historija nam dopušta da sanjamo o onome o čemu imamo pravo sanjati, da nemoguće postane realnost. Proteklih 20 godina kosovske historije omogućuje takvu budućnost zahvaljujući narodu ove zemlje, budućnost koja je mnogo bliža nego što danas mislimo", izjavio je albanski premijer u nedjelju na svečanoj sjednici Skupštine u Prištini povodom 10. godišnjice proglašenja nezavisnosti Kosova.

Čelnik albanske vlade naglasio je da je Kosovo priznalo više od 115 zemalja i da je ostvarilo značajan napredak u konsolidaciji suvereniteta i jačanju demokratskih državnih institucija.

"Kosovo i Albanija danas su dvije formalno odvojene administrativne realnosti, ali one su dio zajedničkog historijskog narativa, jedinstvenog nacionalnog osjećaja i neodvojivog političkog interesa. Dvije zemlje sada imaju isto medijsko polje, prirodnu ekonomsku saradnju i kontinuiranu političku i institucionalnu saradnju, s perspektivom nezaustavljivog jedinstvenog nacionalnog programa za budućnost", izjavio je Rama.

Albanski premijer je naglasio da će rad pokrenut na zajedničkim sjednicama vlada Albanije i Kosova i saradnja na svim poljima uskoro polučiti rezultate na stvaranju jedinstvenog obrazovnog sistema koji će poštovati evropske standarde.

Dvije zemlje - sudeći po čelniku albanske vlade - imat će jedinstveni carinski sistem i zajedničko tržište zahvaljujući uspješnom procesu regionalnih integracija.

"U tom integriranom prostoru, turizam će se pretvoriti u snažnu razvojnu industriju, zahvaljujući korištenju prirodnih ljepota i resursa, kao i raznovrsnosti albanske tradicije", kazao je.

Albanski premijer u govoru se također osvrnuo na odnose Kosova sa Srbijom, rekavši da bi dvije zemlje trebale živjeti kao dva naroda u dobrosusjedskim odnosima kao dio Evropske unije.

"Komplicirani dijalog sa Srbijom uskoro bi mogao postati historija, a Albanci i Srbi će koegzistirati kao dvije nacije okrenute budućnosti i dobrosusjedskim odnosima u okviru EU", izjavio je premijer Rama, prenosi albanska novinska agencija ATA.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: