Regija
0

Predstavnici koalicije Dveri fizički napali članove Republičke izborne komisije Srbije

FENA
Predsjednik Republičke izborne komisije (RIK) Srbije Dejan Đurđević najoštrije je osudio incident po završetku sjednice te komisije, kada su članovi koalicije "Dveri" verbalno i fizički napali članove tog organa, navodeći da je to kulminacija pritisaka koje danima trpi RIK. Napad je uslijedio nakon što je RIK saopćio da su "Devri" ostali ispod cenzusa sa 4,99 posto osvojenih glasova,

Đurđević je novinarima u parlamentu rekao da je slučaj prijavljen policiji i da RIK očekuje od nadležnih organa da omoguće toj komisiji da izbore, budući da se ponavljaju na 15 biračkih mjesta, sprovedu do kraja u normalnoj atmosferi, bez uvreda, napada, pritisaka, prenosi Tanjug.

"Želio bih da u ime RIK-a i u svoje lično ime najoštrije osudim incident koji se dogodio poslije sjednice RIK-a, gde su saopćeni preliminarni rezultati glasanja. Iako su u pitanju preliminarni rezultati, jer će se glasanje ponoviti na 15 biračkih mjesta, lista koja je na samom cenzusu i koja ima velike šanse da uđe u parlament, vršila je od nedjelje strahovit pritisak", rekao je Đurđević, podsjećajući da im je dozvoljen uvid u birački materijal i prisustvo sjednicama RIK-a.

Taj pritisak je, kako je rekao, kulminirao noćas, gdje su najprije sa galerije uzvikivali uvrede, a posebno je nedopustivo da napadnu članove RIK-a, među kojima jednu kolegicu, u prostorijama Skupštine.

"Ja sam od nedjelje govorio da RIK trpi velike pritiske, nikada se nije dešavalo da se svakodnevno drže konferencije za novinare ispred sale u kojoj RIK radi", naveo je Đurđević, odbacujući navode Dveri da su izbori pokradeni.

Kako je napomenuo, nedopustivo je da se u Skupštini na takav način primitivno vrijeđaju članovi RIK-a i da se nasrće na kolegicu.