Sastanak u Prištini
125

Predsjednica Mađarske: Podržavam članstvo Kosova u EU i liberalizaciju viza

M. G.
Katalin Novak (Foto: EPA-EFE)
Katalin Novak (Foto: EPA-EFE)
Predsjednica Mađarske Katalin Novak izjavila je danas u Prištini da se za mir i sigurnost u svijetu mora raditi i u regiji zapadnog Balkana i izrazila želju da se podrži članstvo Kosova u EU i liberalizacija viza.

"Mi smo bili za ukidanje viza i želimo da se one što prije ukinu. Možete računati na nas za ukidanje viza. Podržavamo proces integracije u euroatlantski savez zapadnog Balkana", rekla je ona.

Novak je rekla kako je to veoma važna prilika da mađarski vojnici služe na Kosovu.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, Novak je kazala da se dijalog treba nastaviti i kako je veoma važno da se pronađe zajednički jezik.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani je rekla da Kosovo ima viziju i kako radi za članstvo u međunarodnim organizacijama te da je Mađarska pomogla Kosovu u mnogim procesima, a zahvalila se i na stipendijama koje se nude studentima.

Osmani je istaknula da očekuje podršku Mađarske kako bi se Kosovo svrstalo među europske zemlje, gdje mu je i mjesto, prenosi Beta.

"Želim vam se zahvaliti na tome što je Mađarska kontinuirano podržavala liberalizaciju viza. Podstičem vas da nas i dalje podržavate. Krajnje je vreme da EU održi riječ. Članstvo Kosova u Vijeću Europe je u interesu svih naših građana", rekla je Osmani.

Facebook