Komentari (22)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Joj, sad kad se lingvisti sa klixa nađu pozvani da daju svoje stručno mišljenje o jeziku. Eto nama veselja!
Izgleda samo bosanski jezik ostaje normalan...
Pa onda će i video kaseta biti "vidjeo kaseta" xD ma bravo
Napravili su pravi cirkus od jezika, za 100 godina će tražiti korijene u bosanskom.
ovim se hrvatski jezik srbizira definitivno
Cemu slova mehko c i tvrdo c i dj i dz kad ih 90% stanovnistva izgovara isto???
mozda ovi iz istocne bosne i krajine
....ah to ce pod promtno preuzeti FTV koja je i ovako totalno hrvatihirana...ka pocnu nase lejle i amele da ne caju.' Griskaju po dodirniku se klickaju...dok im miokliz guraju u zadnjik
kada moze gde treba i gde ne treba slovo H ,pa pola rijeci hrvatskih kao kod bosnjaka onda moze i udna tuljica radi usljedbene tjelospojke.
Ovakvi ljudi će nam samo uništiti jezik i gramatiku !!!
Vidite, komšije žele na nacionalizuju jezik, pa otuda i sljedeće riječi: odobrenica (licenca), razvojnik (developer, onaj koji što razvija), bezoklijevno (promptno), dodirnik (touch screen), klizinica (slajd), ponovak (repriza), nejasnica (nejasna riječ), iskočnik (pop up window, prozor na mrežnim stranicama koji sam iskoči), bojomet (paintball), rasprodajnica (outlet), rječarenje (rafting), spojnik (modem), cjelozrni (integralni), zapozorje (backastage), biciklati (voziti bicikl), spojište (modem) U skladu s naprijed navedenim, javljaju se i smiješne (iz našeg ugla gledanja) rečenice: "Upomoć, na dodirniku mi se pojavio iskočnik, razvojniče pomozi." Ali molim vas, svaka osoba iole obrazovana osoba zna, da se negacija "ne" uz glagole uvijek piše odvojeno, osim u ovim slučajevima: neću, nećes, neće, nećemo, nećete, neće; nisam, nisi, nije, nismo, niste, nisu; nemam, nemas, nema, nemamo, nemate, nemaju; nemoj, nemojmo, nemojte;
@rooney, suvremene nacije drže do razvoja svoga jezika. Isto rade i Nijemci, i Francuzi, i Poljaci, Česi,... Rusi...
@Loseless Vidi, njihov jezik, imaju pravo šta hoće da rade s njega. Samo sam apostrofirao, kako neke njihove riječi zvuče smiješno iz našeg ugla, kao i rečenice koje se satoje od tih riječi. Međutim, ne mogu zažmiriti na kršenje svih gramatičkih i pravopisnih postulata kod pisanja negacije "ne". Kad smo kod turcizama, pazi dobro kako govoriš o njima. Ovom prilikom te pozivam, da pročitašj djelo "Turcizmi u Srpskohrvatskom jeziku" (nametnuti nam jezik za vrijeme komunista) autora Abdulaha Škaljića, koji kaže da u istom postoji 8.742,00 riječi (izraza) sa 6.878,00 raznih pojmova. Da ne bi bilo zabune, isti turcizmi se koriste u Bosanskom jeziku, kao što su se koristili i u Srpskohrvatskom jeziku, pa otuda i poveznica ova dva jezika. Kada bi izbacili sve turcizme iz svog svakodnevnog govora, preostalo bi nam samo da gučemo.
Ja bi jedan sendvić bez ičega
Ja bih jedan sendvič sa zrakom