Državna imovina
47

Podnesen prijedlog za ocjenu ustavnosti Uredbe Vlade Hrvatske o nekretninama u vlasništvu BiH

D. Be.
Jedan od objekata u Gradcu
Jedan od objekata u Gradcu
Hrvatski advokat Predrag Trutin podnio je Prijedlog za ocjenu ustavnosti Uredbe Vlade Republike Hrvatske o zabrani raspolaganja nekretninama na teritoriji RH i Zakonom o upravljanju državnom imovinom, a koja se tiče i nekretnina u vlasništvu privrednih subjekata iz BiH koje se nalaze na teritoriji susjedne zemlje.

U razgovoru za Klix.ba advokat Trutin je kazao da je njegova advokatska dužnost boriti se za pravdu, bez obzira na to o kome ili o čemu se radi.

"Radi se o borbi za pravdu koja je univerzalan pojam i ona je pitanje koje ne zadire samo u politički ugled neke države. Ona je stvar koja dotiče svaku osobu, a ako ste po profesiji advokat čija je dužnost boriti se za pravičnost, sigurno da ćete posegnuti za legitimnim pravnim sredstvima", rekao je on.

Trutin ističe da je njegov jedini motiv zbog kojeg se odlučio na podnošenje Prijedloga za ocjenu ustavnosti navedene uredbe i zakona taj da skrene pažnju nadležnih tijela u Hrvatskoj, jer prema njegovom pravnom mišljenju, Hrvatska krši odredbe i Povelje o ljudskim pravima i Konvenciju za zaštitu o ljudskim pravima i na kraju Ustav RH.

"Ja, kao Hrvat s artikuliranom nacionalnom sviješću, kosmopolitske orijentacije i altruist ne mogu dopustiti da se događa nešto što može biti štetno po moju RH. Zbog čega da se sutra Hrvatska nađe na optuženičkoj klupi pred međunarodnim sudovima, da odgovara za štetu koju bi pričinila svojim činom trećim osobama, bez obzira na to o kome se radi", smatra naš sagovornik.

Nekoliko nekretnina u vlasništvu pravnih osoba s područja BiH položeno je na teritoriji Makarske rivijere i predmet su javnog konkursa za davanje u zakup.

"Teško je razdvojiti pravno od političkog. Imamo nekakve sporazume, Aneks G u sporazumu. Uvijek se nastojalo multilateralnim međunarodnim ugovorom riješiti tu situaciju i druga otvorena pitanja. Ali ako to ne ide već 20 godina, zbog čega to ne bismo riješili bilateralno, pitanje po pitanje što bi dobilo lančanu reakciju i implikacije na ostale odnose", pita se Trutin.

On ističe da nije prihvatljivo da se drži status quo, ali da nije opravdano ni da se poteže da jednostranim potezima.

"Ima nekretnina za koje pojedina tijela, unutar FBiH, misle da su njihova, a nisu nego su nečija druga. Npr. možete naići na situaciju gdje Agencija za privatizaciju BiH misli da se neke nekretnine nalaze u njihovom vlasništvu, a zapravo nisu, nego su u vlasništvu udruženja, odnosno sindikata trgovaca, građevinara itd. Tijela vlasti u FBiH moraju precizno odrediti ko je vlasnik kojih nekretnina. Ima pravnih osoba za koje je pitanje da li su neke nekretnine unesene u aktivni, pasivni ili neutralni podbilans. To su sve stvari o kojima bi BiH trebala voditi računa. Prejudicirano je pitanje za nastup u zaštiti svojih prava pred tijelima pravosuđa, legitimnim za određene vrste postupka u RH ili pred međunarodnim tijelima. U BiH se o tome nedovoljno vodi računa", smatra hrvatski advokat.

Na pitanje šta će se dogoditi ukoliko nekretnine koje su ponuđene putem tendera dobiju svoje nove zakupce, Trutin ističe da dok traje konkurs on proizvodi pravne učinke.

"I odluka koja se donese na temelju tog tendera, ona će proizvoditi valjane pravne učinke sve dok se legitimnim pravnim sredstvima pred nadležnim tijelima ne poništi, ukine, ospori, utvrdi ništavom itd. Ovisno o tome koji će se pravni instrumentarij upotrebljavati", kaže naš sagovornik.

On je istakao da će, ukoliko Ustavni sud Republike Hrvatske uredbu i zakon stavi van snage ili ih ukine, proizvesti pravne učinke na sve ono što je poduzimano na temelju odluke Ustavnog suda.

Za kraj razgovora, Trutin je prokomentarisao i izjavu ministra pravde BiH Josipa Grubeše koji se zahvalio Hrvatskoj zbog brige o nekretninama.

"Svako odgovara za svoje postupke, misli i ideje. Čvrstog sam stava o ovom što sam rekao i napisao. Koji su motivi i interesi utjecali na predstavnike vlasti u BiH o tome ne mogu spekulirati", zaključio je on.

Prijedlog za ocjenu ustavnosti Uredbe Vlade Hrvatske možete pročitati OVDJE.