Sto godina Trianona
200

Orban podigao spomenik s popisom "otetih" mađarskih teritorija, među njima Srbija i Hrvatska

A. B.
Viktor Orban ispred spomenika (Foto: EPA-EFE)
Viktor Orban ispred spomenika (Foto: EPA-EFE)
Stotinu godina nakon potpisivanja ugovora u palati Trianon kojim su se definisale granice Mađarske prema susjedima i dalje se stvaraju snažne i suprotstavljene emocije ogorčenosti, ali i slavlja u cijeloj regiji.

Balkan Insight piše da je karta srednje i istočne Evrope temeljno promijenjena u posljednjem vijeku. Stara carstva su nestala i pojavile su se nove zemlje, dok su neki tradicinalni neprijatelji postali prijatelji, a neki bivši saveznici se pretvorili u rivale.

Historijski događaj koji upravo ukazuje na to koliko se svijet promijenio u prošlom vijeku je mirovni ugovor potpisan u palati Trianon (po čemu se i zove Veliki Trianon) u Versaillesu pored Pariza 4. juna 1920. godine.

Naime, niime se označio konačni pad Austro-Ugarskog carstva, odnosno, vladavine na kraju Prvog svjetskog rata i time su se postavili temelji novoj mapi Evrope, ali su se, rješavajući i neke stariji sporovi stvorile i nove.

Ugovor je poznat po tome da je Mađarskoj uklonjeno dvije trećine njene teritorije i gotovo polovina njenog stanovništva. Oni su, kako je navedeno, podijeljeni između Austrije, Rumunije, nove države Čehoslovačke te Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca (SHS), kasnije nazvane Jugoslavijom.

Stotinu godina kasnije, taj ugovor još izaziva bijes i budi emocije u cijeloj regiji. Dok ga neki slave kao početak, Mađarska ga pamti samo kao jednu od najvećih tragedija u svojoj historiji.

Sjećanje na Trianon progoni mnoge Mađare koji to doživljavaju kao ličnu traumu i do danas osporavaju prave Mađara u Rumuniji, Slovačkoj i Ukrajini.

"Nepravda koja je učinjena ostat će takva sve do kraja vremena. Rane se mogu zaliječiti, ali amputacija ne može", kazao je mađarski premijer Viktor Orban u govoru povodom godišnjice ovog događaja prošle godine.

Za razliku od Rumunije, odnosi Mađarske s Hrvatskom i Slovenijom su u posljednjih nekoliko godina učvršeni, ali ne baš uvijek topli.

Međutim, javnost u obje zemnlje i širom regije uzdrmala je vijest kada je Orban početkom maja objavio poruku na Facebooku i poželio sreću studentima koji polažu završne ispite i tom prilikom se fotografisao ispred stare karte Mađarske i Prvog svjetskog rata koja je imala nepromijenjene granice.

Ovo nije bio prvi put da je takvo nešto Orban uradio, ali ovoga puta predsjednik Hrvatske Zoran Milanović bivši predsjednik SDP-a odgovorio je na svoj način.

Naime, on je također objavio poruku na Facebooku pozivajući hrvatske maturante da ne objavljuju nikakve stare karte zbog kojih Hrvatska izgleda veća nego što jeste.


Međutim, reakcija hrvatske desničarske vlade koju vodi Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) bila je puno blaža. Posljednjih godina HDZ je postao bliski saveznik Mađarske i Orbana.

Međutim, ove godine na stotu godišnjicu versajskog mirovnog sporazuma Viktor Orban je podigao spomenik na kojima su prikazani "amputirani" dijelovi velike Mađarske koje čine dijelovi Hrvatske, Slovenije, Srbije, Slovačke, Austrije, Rumunije i Ukrajine.

BBC piše da je slovima od nehrđajućeg čelika na monumentu upisano ukupno 12.5000 gradova, sela i općina koje su do 1920. godine pripadale Mađarskoj, odnosno, Austro-Ugarskoj. Taj spomenik je ukopan u zemlj nedaleko od glavnog ulaza u budimpeštanski parlament.

Orbanova vlada platila ga je 16 miliona eura, a u centru granitnog kompleksa, Spomenika nacionalnog jedinstva, gori vječni plamen. Za događaj je komponovana posebna opera, po uzoru na Richarda Wagnera, a zvanicama su se na otvaranju dijelile i žalosne crne trake.

Projekt je posvećen "mirovnom diktatu" iz Velikog Trianona, dvorca u Versaillesu kraj Pariza i mađarskim narodnim žrtvama. Prije tačno stotinu godina delegacije sila Antante i Mađarske tamo su potpisale smanjivanje nekadašnje kraljevine Ugarske na trećinu nekadašnje veličine, čime je oko tri milijuna Mađara ostalo izvan državnih granica.

"Historija ne poznaje nijednu naciju koja je preživjela takav gubitak krvi", poručio je tim povodom Orban.