Novinari i snimatelji HRT-a protestovali protiv cenzure na HTV-u

F
FENA
20.11.2009. u 14:51
0
1
Novinari i snimatelji HRT-a protestovali protiv cenzure na HTV-u
0
Novinari i snimatelji HRT-a protestovali protiv cenzure na HTV-u Foto: Saša Midžor-Sučić (Cropix)
Stotinjak novinara HRT-a održalo je danas uoči sjednice Programskog vijeća HRT-a u predvorju zgrade na Prisavlju miran protest protiv, kako tvrde, cenzure na javnoj televiziji.
Novinari i snimatelji na protestu su se pojavili s flasterima na ustima, pa čak i na lećama kamera te bijelim papirima u rukama simbolizirajući tako da je na HRT-u na djelu cenzura te da im nije dopušteno slobodno govoriti i pisati.

Na skupu nitko nije držao nikakve govore, a među okupljenima su bili Denis Latin, Robert Zuber, Aleksandar Stanković, Đuro Tomljenović, Ana Jelinić, Zoran Šprajc, Petar Vlahov.

Novinarima drugih redakcija izjavu je dao predsjednik HND-ovog ogranka pri HRT-u Nikola Kristić koji je objasnio da je riječ o skupu kojim zaposleni žele izraziti svoje nezadovoljstvo stanjem na nacionalnoj javnoj radioteleviziji.

"Ne prihvaćamo nikakve prijetnje i zastrašivanja. Tražimo poštivanje procedure i jednakopravnost postupanja prema svima i protiv smo cenzure", kazao je Kristić.

Na upit tko je po njima odgovoran za stanje na HRT-u Kristić je kratko odgovorio da "onaj tko rukovodi snosi najveću odgovornost".

Kristić je dodao da su članovi HTV-ovog ogranka HND-a i Sindikata novinara Hrvatske na HTV-u prije dva dana na zajedničkom sastanku donijeli zaključke koje su uputili Hrvatskom saboru, Ravnateljstvu HRT-a i Programskom vijeću HRT-a, čiji su članovi u podne počeli sjednicu.

Budući je dosadašnji predsjednik Vijeća Đuro Popijač nedavno imenovan ministrom gospodarstva, rada i poduzetništva sjednicu vodi dopredsjednik Siniša Grgić koji je odmah na početku izrazio nezadovoljstvo prosvjedom.

"Osjećam se osramoćen kao član ovog tijela. Nismo to zaslužili", kazao je, naglasivši da će učiniti sve da se sjednica održi do kraja.

"Bit ćemo dovoljno odgovorni da donesemo kvalitetne zaključke i odluke te riješimo loše stanje koje je zavladalo u ovoj kući", kazao je.

Novinarski ogranak na HTV-u u srijedu je odlučio povući svog predstavnika iz Etičkog povjerenstva HRT-a te zatražio da se Etički kodeks za radnike HRT-a stavi van snage zbog nedosljednosti i različitih kriterija u primjeni njegovih odredaba, čime je, po njihovoj ocjeni, izgubio svaki smisao.

Na zajedničkom sastanku članovi novinarskog i sindikalnog ogranka zaključili su da odlučno odbacuju sve oblike cenzure i pritisaka na novinare pri obavljanju svakodnevnog posla.

Također su, među ostalim, dali punu potporu kolegici Ani Jelinić i "svim ostalim kolegama koji su doživjeli slične oblike pritisaka, cenzure i slijedom 'neposlušnosti' smijenjeni s projekata".

Od glavne urednice Informativnog programa HTV-a Hloverke Novak Srzić zatražili su da povuče odluku o suspenziji Ane Jelinić s mjesta urednice emisije "Dossier.hr", a od Programskog vijeća utvrđivanje odgovornosti glavne urednice vezano za nedosljednost primjene programskih načela i obveza Zakona o HRT-u, te radi potpuno izgubljene vjerodostojnosti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: