Hrvatska
0

Hloverka Novak Srzić dala mandat na raspolaganje

FENA
Hloverka Novak Srzić
Hloverka Novak Srzić
Glavna urednica informativnog programa HTV-a Hloverka Novak Srzić dala je mandata na raspolaganje, izvijestio je na današnjoj sjednici Programskog vijeća HRT-a Zvonko Milas, nakon čega se vijeće povuklo na konsultacije iza zatvorenih vrata.

Milas je vijećnike izvijestio da je Hloverka Novak Srzić dala mandat na raspolaganje uz obrazloženje da im time želi olakšati rad i odlučivanje o njezinoj odgovornosti. Njenu smjenu još je početkom pdecembra zatražio bivši direktor HTV-a, no zbog promjene vodstva HRT-a i bolovanja glavne urednice ta je tačka na dnevni red vijeća došla tek danas. Za moguću smjenu ili ostanak Hloverke Novak Srzić potrebno je šest od deset glasova članova vijeća.

Prije objave informacije o stavljanju mandata na raspolaganje Hloverka Novak Srzić odgovorila je na brojna pitanja vijećnika o propustima u informativnom programu HTV-a, pa tako i o izlaznim anketama za predsjedničke izbore koje je HTV pročitao, a naručile su ih konkurentske televizije Nova TV i RTL. Te televizije su nakon toga optužile HTV za krađu.

Novak Srzić je kazala da je HRT bio u pregovorima da ide s izlaznim anketama, ali se od toga odustalo jer je Državno izborno povjerenstvo poručilo da ne dopušta ankete prije isteka izborne šutnje. Kazala je da je HRT to prihvatio jer je javni servis i jer mora poštovati zakone. Objasnila je da, nakon što je DIP "popustio pritiscima lobija komercijalnih televizija", na HRT-u zbog javne nabave nisu imali vremena osigurati ankete.

Objasnila je i da je zbog pogrešno spojenih kablova, odnosno tehničke greške došlo do direktnog prenosa konferencije za novinare HDZ-a i Jadranke Kosor o isključenju Ive Sanadera iz stranke.

Istakla je i da nikakvih pritisaka nije bilo u vezi gostovanja Ive Josipovića u Dnevniku HTV-a nakon izbora. Kazala je da je on nastupio kako je i bilo dogovoreno.

U odnosu na gostovanje predsjednika SDP-a Zorana Milanovića u Dnevniku, zbog čega je protestirao HDZ, Hloverka Novak Srzić je ustvrdila kako je to bio urednički promašaj jer je Milanović gostovao devet minuta, a uobičajeno je da se u Dnevniku za gostovanje javnih osoba odvoji tri minute. Dodala je da HDZ može protestirati, no da to nije politički problem nego programski.