Sedmi po redu
4

Novi masovni protesti u Srbiji: Desetine hiljada građana okupilo se u Beogradu

S. M.
Screenshot/Nova.rs
Screenshot/Nova.rs
Širom Srbije u 18:00 sati počeli su protesti pod sloganom "Srbija protiv nasilja", sedmi po redu. Protesti se istovremeno održavaju u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu.

Građani Beograda u velikom broju okupili su se ispred zgrade Narodne skupštine noseći brojne transparente. Na protestu su vidljive kartonske figure koje prikazuju Aleksandra Vučića, Aleksandra Šapića, Zagorku Dolovec, Bratislava Gašića i Alaksandra Vulina u odjelima zatvorenika, prenosi Nova.Rs.

Grupa studenata okupila se ispred Poljoprivrednog fakulteta sa transparentima "Poljoprivredni protiv nasilja" i "Studenti protiv diktature". Veliki broj građana i dalje se nalazi u Pionirskom parku i na Trgu Nikole Pašića.

"Želimo da ljudi prestanu da se boje u zemlji u kojoj žive", poručili su studenti.

Nebojša Stanojević, rudar iz Aleksinca među prvima se obratio prisutnima na protestu u Beogradu.

"Došao sam da ovdje sa vama potražim pravdu za svoje kolege koje su poslati u mrak bez vode i struje i više se nisu vratili svojim porodicama. Došao sam da pitam ko je odogovoran za to što su se moje kolege ugušile od metana za svega nekoliko sekundi? Mi rudari znamo kako je kada se navikneš na mrak. Danas sam ovde da kažem da i dalje verujem u istinu. Danas sam ovde da kažem da nećemo prihvatiti društvo u kom nema odgovornosti i posljedica", rekao je Stanojević.
Pristunim se obratio i sportista Mirko Poledica.

"Voljeni narode, velika je čast što stojim ispred vas. Ne postoje riječi kojima mogu da izrazim osjećanja koja ste probudili u meni. Nisam spremio govor, došao sam da govorim iz srce", rekao je Poledica.

Više stotina Novosađana okupilo se na Pozorišnom trgu u Novom Sadu. Građani još uvijek pristižu. Ispred same zgrade Srpskog narodnog pozorišta postavljen je razglas, a aktivisti su raširili veliki transparent sa natpisom "Sve mora da stane".

"Aleksandar Vučić i njegova stranka preuzeli su državni suverenitet. Kad je nasilje kulminiralo nezapamćenom tragedijom, očekivali smo adekvatnu reakciju koje nije bilo. Umjesto toga dobili smo mantru Ane Brnabić da sistem nije pao. To je bijedan izgovor", rekla je Vesna Rakić Vodinelić na protestu u Novom Sadu.

Mladen Cvijetić, generalni sekretar novosadaskog pokreta Zajedno, obratio se okupljenim građanima u Novom Sadu, rekavši da se oni pitaju za sve.

"Vi se pitate, ljudi. Moć je kod nas. Ako sada i ovdje odlučimo da ih otjeramo na smetljište historije, to ćemo i uraditi", naglasio je on.

Zahtjevi protesta su momentalna smjena svih članova REM-a, hitno ukidanje rijaliti programa i emisija koje promovišu nemoral i nasilje na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, zabrana štampanih medija koji svojim sadržajem promovišu nasilje, agresiju i krše novinarski kodeks.

Također, traže smjenu rukovodstva RTS-a zbog, kako su rekli, emitovanja programa koji afirmišu nasilje, kriminal i agresiju.

Zahtjevaju i oduzimanje nacionalne frekvencije Pinku i Hepiju zbog, navode, kršenja zakona i promocije nasilja, agresije i nemorala.

Među zahtjevima su smjena ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i šefa Bezbjednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina.