Knjiga o norveškom tajnom agentu
0

NATO 1999. godine pokušao ubiti Arkana i Cecu

Klix.ba
Bračni par Ražnatović (Foto: Blic.rs)
Bračni par Ražnatović (Foto: Blic.rs)
Željko Ražnatović Arkan i njegova supruga Svetlana Ceca Ražnatović su jedva izbjegli smrt u beogradskom hotelu Jugoslavija tokom NATO-ovog bombardovanja 1999. godine.

Njihove pozicije tada je otkrio norveški tajni agent Trond Bole, ali je NATO drugi projektil greškom usmjerio u obližnju Ambasadu Kine, umjesto u hotel.

U bombardovanju Jugoslavije 1999. godine značajnu ulogu imala je grupa vojnih obavještajaca iz Norveške. Njih je prevodio marinac Trond Bole, kodnog imena "pomorski lovac". On je formirao špijunsku mrežu u Srbiji i tokom bombardovanja se istakao slanjem informacija o potencijalnim metama, kretanju pojedinih ličnosti i ciljevima. Njegov zadatak je bio i likvidacija Željka Ražnatovića Arkana.

U knjizi "Ratni heroj unutar tajne Norveške“, norveški novinari Hans Peter Os i Rolf Videroe su prenijeli ispovijest Tronda Bolea i njegovo svjedočenje o misiji u Jugoslaviji.

Trond i njegove kolege su, nakon prikupljenih informacija na terenu, poslali hitnu depešu u NATO. "Opasna zvjerka Arkan se zajedno sa suprugom, poznatom folk zvijezdom, nalazi u hotelu Jugoslavija“.

Tog 7. maja 1999. rakete istovremeno pogađaju hotel, ali i Ambasadu Kine na Novom Beogradu, udaljenu svega nekoliko stotina metara, prenijeli su Boleovo svjedočenje norveški novinari.