Kombi krenuo ka Njemačkoj
99

Na graničnom prijelazu Srbije i Mađarske zaplijenjeno 200 kilograma suhog mesa

S. Š.
Foto: Uprava carina Republike Srbije
Foto: Uprava carina Republike Srbije
Na graničnom prijelazu Kelebija, između Srbije i Mađarske, carinski službenici su zaplijenili 200 kilograma suhog mesa.

U saradnji sa policijom, carinci su spriječili krijumčarenje 200 kilograma suhog mesa. Vozač kombija tvrdio da nema ništa za prijavljivanje, ali su carinici tokom rutinske kontrole osjetili karakterističan miris i pronašli tovar pršute, sudžuka i suhe ovčetine.

Slučaj je otkriven kada je na red za izlaznu kontrolu pristigao kombi Volkswagen srbijanskih registarskih oznaka koji se, prema riječima vozača, uputio ka Njemačkoj.

Na pitanje carinika da li ima nešto da prijavi, vozač je izjavio da sem ličnog prtljaga ne prevozi ništa više.

Foto: Uprava carina Republike Srbije
Foto: Uprava carina Republike Srbije

Međutim, kada su carinici otvorili tovarni dio kombija radi detaljnije kontrole, osjetili su karakterističan miris suvog mesa koje vozač nije pomenuo.

Ubrzo je utvrđeno da se u teretnom djelu kombija, među stvarima, kriju kutije pune neprijavljenih suhomesnatih proizvoda - 130 kilograma goveđe pršute, 40 kilograma sudžuka i 30 kilograma suve ovčetine.

Roba životinjskog porekla je osjetljiva, a s obzirom na to da nije prijavljena, nije imala deklaraciju, i prevožena je u nehigijenskim uslovima, o otkrivenom krijumčarenju odmah je obavještena nadležna Granična veterinarska inspekcija.

Iz Carine Srbije upozoravaju da putnici sa sobom mogu da nose hranu, ali u količini za koju je očigledno da je namenjena za lične potrebe i koja je pritom fabrički upakovana.