Poznata imena
21

Na crnoj listi SAD-a za Balkan našli se i "međunarodni Putinov posmatrač" te bliski prijatelj Mila Đukanovića

S. Š.
Branislav Mićunović i Miša Vacić (Izvor: Vijesti
Branislav Mićunović i Miša Vacić (Izvor: Vijesti
Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država danas je proširilo svoju "crnu listu" vezano za Balkan. A, osim trojice političara iz Bosne i Hercegovine, na listi se našlo i nekoliko osoba iz regiona.
Pored Save Cvijetinovića, Petra Đokića i Duška Perovića iz BiH, američke sankcije uvedene su i Miodragu Davidoviću i Branislavu Mićunoviću iz Crne Gore; Nenadu Popoviću i Miši Vaciću iz Srbije te Ratki Kamčevoj, Irini Samsonenko i Srgeju Samsonenku iz Sjeverne Makedonije.

"Današnja akcija ponovno potvrđuje šire napore Vlade SAD-a u promicanju mira, stabilnosti i funkcionalnog demokratskog upravljanja u regiji Zapadnog Balkana", rekao je podsekretar Ministarstva finansija za terorizam i finansijsku obavještajnu službu Brian E. Nelson.

Miši Vaciću uvedene su sankcije zbog, kako se navodi, toga što je bio "međunarodni posmatrač" ruskih lažnih referenduma u ​​ruskim okupiranim regionima Ukrajine u septembru 2022. godine. Vacić se zalagao za navodnu aneksiju ovih regiona od strane Rusije. Vacić je, inače, lider proruske ultradesničarske organizacije "Srpska desnica".

U objavljenoj odluci ministarstva finansija SAD-a, naveden je i spisak 12 privrednih entiteta, odnosno više Popovićevih firmi koje podliježu sankcijama. Među njima je i elektronska kompanija sa sjedištem u Moskvi koja proizvodi uređaje za distribuciju i kontrolu električne energije, kao i druga kompanija koja se bavi menadžmentom.

"Nenad Popović je bio ministar u Vladi Srbije od 2017. do 2022. godine godine i osnovao je Srpsku narodnu partiju 2014, navodi se. Popović posjeduje brojne u Srbiji i Rusiji i koristi visoke veze u Kremlju da se obogati, obezbijedi poslovanje za njegove posjede i olakšavanje pronevjere i korumpiranih poreskih šema", navodi se u obrazloženju američkog ministarstva.

Crnogorci sankcionisani zbog, između ostalog, šverca cigareta

Kako se navodi u saopćenju Ministarstva finansija SAD-a, Branislav Brano Mićunović decenijama je vodeća figura u organizovanom kriminalu u Crnoj Gori, datirajući još od vremena bivše Jugoslavije.

"Najpoznatiji je po ilegalnom švercu cigareta koji je korumpirao i podrivao nezavisnost demokratskih institucija Crne Gore. Mićunović je označen zbog odgovornosti ili saučesništva, ili direktnog ili indirektnog uključivanja u korupciju vezanu za Zapadni Balkan, uključujući korupciju od strane vlade na Zapadnom Balkanu ili trenutnih ili bivših vladinih zvaničnika na bilo kojem nivou vlasti na Zapadnom Balkanu, kao što je zloupotreba javne imovine, eksproprijacija privatne imovine radi lične dobiti ili političkih ciljeva, ili mito", navodi se u saopćenju.

Inače, prema pisanju crnogorskih medija od ranije, Nikšićanin Mićunović se godinama u Crnoj Gori povezuje sa građevinarskim i kockarskim biznisom te firmama "Džek pot" i "Zeta film".

U blizini Starog grada u Budvi, na mjestu nekadašnje zgrade Zeta filma, Mićunovićeva firma sa stranim partnerima gradi dvanaestospratni hotel sa kazinom. Mićunović slovi za prijatelja bivšeg predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića. Također, Mićunovića su usko povezivali i sa kriminalcima iz beogradskog podzemlja devedesetih godina prošlog vijeka, a u Crnoj Gori se i dan-danas spominje izreka:"Nema kralja, nema Tita, sad se ođe Brano pita.".

Nadalje, američko ministarstvo Miodraga Davidovića zvanog Daka označuje za višedecenijsko pranje novca u korist kriminalnih grupa, jačajući time svoj uticaj i oblikujući svoje kriminalno preduzeće koje se bavi švercom cigareta, nafte i oružja u Crnoj Gori.

"Njegove koruptivne aktivnosti omogućile su napore Rusije da kompromituje nezavisnost demokratskih institucija i pravosuđa zemlje, uključujući napore da utiču na rezultate izbora. Također je umiješan u skandal koji je doveo do hapšenja Dragija Raškovskog, generalnog sekretara vlade Sjeverne Makedonije, ključnog saradnika bivšeg premijera Zorana Zaeva. Navodno je Raškovski primio mito od Davidovića kako bi imao sastanak s premijerom Zaevom radi promovisanja poslovnih interesa Davidovića. Od 1991. do 1992. Davidović je bio ministar trgovine u vladi samoproglašene Srpske autonomne oblasti (SAO) u BiH", navodi se u saopćenju.

Nadalje, dodaje se kako je Davidović označen zbog odgovornosti ili saučesništva u, ili direktnog ili indirektnog uključivanja u, korupciju vezanu za Zapadni Balkan, uključujući korupciju od strane vlade na Zapadnom Balkanu ili trenutnih ili bivših vladinih zvaničnika na bilo kojem nivou vlasti na Zapadnom Balkanu, kao što je zloupotreba javne imovine, eksproprijacija privatne imovine radi lične dobiti ili političkih ciljeva, ili mito.

Također, u odluci se dodaje kako je Davidović je označen zbog odgovornosti ili saučesništva u, ili direktnog ili indirektnog uključivanja u, akcije ili politike koje prijete miru, sigurnosti, stabilnosti ili teritorijalnom integritetu bilo koje oblasti ili države na Zapadnom Balkanu.