Netzah Yehuda
86

Odred vjerskih fanatika: Šta se sve treba znati o bataljonu IDF-a kojem prijete američke sankcije

B.H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Sjedinjene Države razmatraju uvođenje sankcija bataljonu "Netzah Yehuda", jedinici unutar Izraelskih odbrambenih snaga (IDF), zbog kršenja ljudskih prava u regiji Zapadne obale.

Istraga američkog State Departmenta o Netzahu Yehudi započela je 2022. kada je State Department naložio svojoj ambasadi u Izraelu da sastavi izvještaj o bataljonu optuženom za zlostavljanje Palestinaca i njegovoj umiješanosti u smrt 80-godišnjeg palestinskog Amerikanca Omara Assada u januaru 2022.

Kao odgovor na te optužbe, izraelska vojska najavila je privremeno preseljenje jedinice sa Zapadne obale na Golansku visoravan. IDF je pojasnio da je cilj ovog poteza povećati operativnu raznolikost i iskustvo, naglašavajući da nije povezan s Assadovom smrću ili drugim incidentima 2022.

Krajem decembra 2022. bataljon je premješten iz Centralne komende IDF-a u Sjevernu komandu u pripremi za 11-mjesečno raspoređivanje na Golanskoj visoravni. Jedinica će se nastaviti pridržavati Haredi prakse u novoj bazi.

Od 7. oktobra 2023 vojnici iz bataljona Netzah Yehuda raspoređeni su u pogranične zajednice u blizini Gaze.

Nedavno je Axios izvijestio da američka vlada planira sankcionirati jedinicu zbog kršenja ljudskih prava na Zapadnoj obali.

Ovaj 97. bataljun Netzah Yehuda, bivši Nahal Haredi, dio je Kfir brigade Izraelskih obrambenih snaga. Ova jedinica omogućuje muškarcima Haredi ogranka judaizma da služe kao borci u vojsci, dok istovremeno podržavaju svoja vjerska uvjerenja prema smjernicama Talmuda.

Zapadna obala je primarno područje djelovanja bataljona. Moto bataljuna je "V'haya Machanecha Kadosh", što znači "I tvoj će logor biti svet", naglašavajući potrebu za čistoćom u jevrejskom vojnom logoru prema Tori.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Vjeruje se da ova praksa poziva Božansku podršku tokom bitaka. Osnovan 1999. godine, bataljun je bio rezultat 18 mjeseci dijaloga između Haredi edukatora, koje je vodio rabin Yitzhak Bar-Chaim iz organizacije Netzah Yehuda, i IDF-a. U početku se sastojala od samo 30 vojnika, Netzah Yehuda bila je jedina jedinica dosljedno raspoređena na Zapadnoj obali, počevši od Jordanske doline i kasnije proširena na područja u blizini Jenina, Tulkarma i Ramallaha, za razliku od drugih jedinica koje redovito rotiraju lokacije.

Netzah Yehuda sada ima preko 1000 vojnika. Bataljon IDF-a oslanja se na sustav dobrovoljnog novačenja, izbjegavajući regrutacije. Obuhvata vojnike iz različitih sredina poput ultraortodoksnih, vjerskih cionista i porodica čardala, zajedno s prekomorskim volonterima.

Baze Netzah Yehuda strogo se pridržavaju jevreskim zakona o prehrani za vjerske potrebe vojnika. Među ženama u bazama Netzah Yehude dopuštene su samo supruge vojnika i oficira kako bi se održala rodna segregacija, sprječavajući bilo kakve neprikladne interakcije između muškaraca i žena.