Regija
15

Mladi Hrvat ukratko objasnio zašto su snovi o dobrom životu davno umrli u Hrvatskoj

Klix.ba
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Mario Škarić, koji posljednjih nekoliko godina živi u SAD-u, imao je (ne)priliku podsjetiti se kako svari funkcioniraju u Hrvatskoj, kada je putem interneta naručio jedan odjevni predmet, a svoje iskustvo opisao je na društvenim mrežama.

"Živim u Americi četiri, skoro pet godina. Online kupujem sve, od hrane, preko odjeće i obuće, do laptopa i raznih elektroničkih uređaja. Sve dođe na kućnu adresu, bez ikakvih velikih komplikacija, ili dodatnih plaćanja (izuzev dostave, nekad). Sales tax (što bi bio ekvivalent našem PDV-u) je 8.25 posto, i u dosta slučajeva kod online narudžbi se ne uračunava. Bez obzira na porijeklo robe, od Amerike do Kine", napisao je Škarić.

Zatim je uporedio narudžbe u SAD-u sa onima u Hrvatskoj.

"Sad naručim nešto u Hrvatsku. Odijelo, jedno, za lične potrebe. Paket zaustave na granici, i traže mi da moram nabavit EORI broj, jer sam time postao uvoznik. Znači, za jednu stvar, za lične potrebe, ja sam uvoznik po hrvatskim zakonima. Da bi stvari bile još apsurdnije, taj broj se ne može online zatražiti (ovdje online mogu sve), nego se mora ići u Carinski ured, a ako se ne pošalje u roku tri dana, paket će vratiti pošiljatelju. Opet, ja sam u Americi, ne postoji način. Nekako, u zemlji gdje se sve može napravit ako znaš nekoga, zaručnica mi uspije nabaviti taj broj u moje ime. Pošaljem to, na što me obavijeste da moram platiti troškove špedicije, carine i PDV od 25 posto! 25 posto za nešto što nije kupljeno u Hrvatskoj, niti će se zadržati tamo duže od par sedmica i biti nošeno možda dva puta", naveo je Škarić.

Istakao je da je odijelo poslao u Hrvatsku jer nije bio siguran da li će biti na vrijeme dostavljeno na američku adresu.

"Dakle, ljudi me pitaju da li bih se ikad vratio u Hrvatsku. E pa, ne hvala, u zemlju loše napisanih, i gore provedenih zakona, u zemlju koja dere građane na svakom koraku, a nikad nema love, u zemlju u kojoj i političari doslovno ostaju bez gaća, mi se ne vraća. Ovdje bar postoji nada u bolju budućnost i da se težak rad isplati. U Hrvatskoj su ti snovi davno umrli", napisao je Škarić, prenosi Index.hr.