|

Ministri EU u utorak o politici proširenja: Šta će biti sa Zapadnim Balkanom?

Ministri EU u utorak o politici proširenja: Šta će biti sa Zapadnim Balkanom?
4
Klix.ba/SRNA
17.11.2019. u 18:41
60
komentara
4

dijeljenja
Ministri EU u utorak o politici proširenja: Šta će biti sa Zapadnim Balkanom?
Ministri EU razgovarat će na sastanku Vijeća općih poslova u utorak, 19. novembra u Briselu o situaciji u oblasti politike proširenja i pristupanja Uniji.
Iz Vijeća EU poručuju da će prvi put biti razmotren i francuski prijedlog o reformi politike proširenja, ali da se ne očekuje konkretizacija zajedničkih zaključaka.

"Ne znamo koliko ćemo moći biti konkretni, ali svakako želimo poslati pozitivnu poruku regionu", navode iz Vijeća i dodaju da bi to trebalo da bude tek prvi korak ka obnavljanju politike proširenja, ali i povjerenja među članicama EU i zemljama sa Zapadnog Balkana.Francuska je prošle nedjelje zemljama članicama dostavila na razmatranje "prijedlog za diskusiju" u kome je predstavila četiri principa koje Pariz vidi kao osnove za novu metodologiju proširenja EU, prenosi Tanjug.

Pošto je u oktobru blokirala otvaranje pristupnih pregovora sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom, Francuska se založila za postepenije pristupanje EU, otvaranje strukturnih fondova EU zemljama kandidatima, ali i za striktniju politika uslovljavanja i reverzibilnost procesa proširenja.

U Briselu napominju da je francuski prijedlog "predmet za diskusiju", a da bi konačan oblik eventualne reforme metodologije proširenja trebalo da zavisi od konsenzusa svih država članica.U Vijeću EU smatraju da se lideri EU neće konkretnije vratiti pitanju politike proširenje prije Evropskog samita sljedeće godine.

Iz finskog predsjedavanja Vijećem EU navode da je u pitanju "tranzicioni" trenutak za EU institucije i da se tek čeka formiranje nove Evropske komisije koja bi trebalo da, ukoliko zemlje članice to zatraže, izradi novu metodologiju politike proširenja.

Cilj je da sve bude dogovoreno i precizirano do proljeća 2020. godina kako bi se pokrenuli pristupni pregovori sa Albanijom i Sjeverenom Makedonijom, odnosno obnovilo međusobno poverenje i partnerstvo na Samitu EU-Zapadni Balkan planiranom za maj 2020. godine u Zagrebu.Podsjetimo, nedavno okretanje leđa EU Sjevernoj Makedoniji i Albaniji, a potom i kontroverzne poruke francuskog predsjednika Emmanuela Macrona o Bosni i Hercegovini izazvali su otpor regije i sumnju u želju EU da zemlje Zapadnog Balkana primi u svoje okrilje.

Iako se većina članica EU izjasnila za početak pregovora sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom, Macron je dao do znanja da je osim reformi u tim zemljama nužna i reforma postupka proširenja same EU.

Premijeri te dvije zemlje Edi Rama i Zoran Zaev izrazili su zabrinutost da će držanje zatvorenih vrata EU uzrokovati porast nacionalizma i zastoj u ekonomskim reformama te nisu krili da se plaše povratka "ružne prošlosti".

Iz BiH su se mogle čuti reakcije da je Macron u potpunosti uništio i ono malo kredibiliteta EU na Zapadnom Balkanu, a da dovodi u pitanje i funkcionisanje NATO-a.
Prijavi grešku


Komentari (60)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...