Stravične scene
60

Masovni pomor zaštićenih vrsta ptica na sjeveru Srbije, sumnja se na trovanje

S. Š.
Foto: DZPPS
Foto: DZPPS
Članovi Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) pronašli su više od 800 mrtvih ptica na oranicama kod sela Nakovo nadomak Kikinde. Među njima je bilo najmanje 434 gačca, lovostajem zaštićene vrste, i 373 čavke, koje zakon štiti kao zaštićenu vrstu.

Kako je saopćilo društvo, sve okolnosti ukazuju na masovno trovanje, što treba da bude potvrđeno laboratorijskim analizama u nadležnom veterinarskom institutu. Ornitolozi kažu da je ovo do sada najveći pojedinačni pomor ptica nastao uslijed trovanja u ovom djelu Evrope.

Riječ je o pticama iz porodice vrana koje su se hranile na plodnim poljima u blizini sela gdje uglavnom traže razne insekte i njihove larve te sjemena biljaka. Upravo tu su najvjerovatnije pronašle i zatrovane mamce koji su im postali posljednji obrok.

Ptice je pronašao žitelj sela i pčelar Ranko Samardžija koji je u subotu otišao da obiđe svoje košnice na dvije lokacije sjeverno od sela. Već kod posljednjih kuća primijetio je mrtve ptice prvo po putu, potom uz kanal, a na kraju i one koje vise sa drveća i žbunova.

Zabrinut za sigurnost pčela i poučen strahovitim trovanjem koje je pogodilo kikindske pčelare 2015. godine kada je ubijeno 1.600 pčelinjih društava, Ranko je telefonom snimio uznemirujuće scene i podijelio ih na Facebooku. Na snimku, koji je nakon nekoliko sati uslijed pritiska djela javnosti uklonio, vide se mrtvi gačci u pčelinjaku, ptice koje se bore za život u krošnjama drveća i mnoge koje ne mogu da polete sa njiva.

DZPPS je saopćilo da je zbog sumnje u trovanje ptica u Nakovu podnijelo prijavu Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode, Osnovnom javnom tužilaštvu iz Kikinde i Jedinici za suzbijanje ekološkog kriminala i zaštitu životne sredine Ministarstva unutrašnjih poslova.

Ta organizacija upozorila je da se broj ptica u Vojvodini drastično smanjuje i kao glavne razloge navela manjak šuma i namnožavanje glodara.

"U stalnoj trci za profitom preorano je što je moglo da se preore, posečeno je drveće, a poljoprivredni otrovi desetkovali su populacije divljih životinja", saopćilo je DZPPS.