Referendum
5

Makedonci će se 30. septembra izjasniti o dogovoru s Grčkom i članstvu u EU i NATO-u

SRNA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Konsultativni referendum na kome će se građani Makedonije izjasniti o dogovoru sa Grčkom u vezi sa imenom bit će održan 30. septembra.

Tim dogovorom, koji su predstavnici Skoplja i Atine potpisali u grčkom selu Psarades u pograničnom regionu Prespa 17. juna, novo ime bivše jugoslovenske republike bit će Republika Sjeverna Makedonija.

Prema prijedlogu, koji je već spreman u Sobranju, građani će se izjasniti na referendumsko pitanje koje će glasiti: "Da li ste za članstvo u EU i NATO, uz prihvatanje Sporazuma Republike Makedonije i Republike Grčke?"

Lider opozicione VMRO-DPMNE Kristijan Mickoski zalaže se za jednostavnije pitanje, a tokom liderskih sastanaka vodećih političkih stranaka u zemlji, iznio je četiri prijedloga, u kojima nije spomenuo članstvo Makedonije u EU i NATO-u.

Prvi makedonski ministar vanjskih poslova Denko Maleski smatra šizofreničnim biti u EU i NATO, a istovremeno biti protiv promjene ustavnog imena.

Prema istraživanjima, 75 posto Makedonaca protivi se promjeni ustavnog imena, a u isto vrijeme 80 posto stanovništva je za ulazak u EU i NATO.

Novi članovi Državne izborne komisije /DIK/ danas su potpisali svečane izjave i time stekli pravo da organizuju referendum.

Inicijativu za raspisivanje referenduma potpisalo je više od 70 poslanika, među kojima su neki iz koalicije opozicije.

Za sada nije jasno da li će poslanička grupa opozicione VMRO-DPMNE prisustvovati skupštinskoj sjednici na kojoj će se glasati o raspisivanju referenduma.

Šef poslaničke grupe VMRO-DPMNE nije prisustvovao na jutrošnjoj koordinaciji poslaničkih grupa kod predsjednika Sobranja Talata Džaferija.

U makedonskom budžetu za ovu godinu nisu predviđena sredstva za referendum, tako da za sada nije poznato koliko će on koštati i da li će novac biti obezbijeđen preraspodjelom ili rebalansom.

Do sada su organizacije parlamentarnih, lokalnih i predsjedničkih izbora iznosile između 2,5 i 7,5 miliona eura, pa se očekuje da i ovi budu u ovom okviru.

Za validnost referenduma neophodno je da izađe više od 907.000 građana, odnosno više od polovine upisanih u biračke spiskove i da "da" zaokruži apsolutna većina.

Tokom posljednjih godina u Evropi su učestala referendumska izjašnjavanja, a većina njih imala su nekakve veze sa EU.

Od 1972. godine u Evropi je održano 56 referenduma, od kojih je 39 završilo pozitivnim ishodom.