Regija
0

Krško: Jutros počeo popravak nuklearke

FENA
U nuklearki Krško (NEK), koja je zaustavljena od srijede, u petak ujutro u šest sati počeli su radovi na uklanjanju greške zbog koje je došlo do nešto povećanog ispusta vode kojom se hladi reaktor, potvrdila je za Hinu predstavnica za odnose s javnošću u nuklearki Ida Novak Jerele.

Dodala je da su jutros već započeli radovi koje je u četvrtak najavio direktor nuklearke Stane Rožman i da uprava nuklearke ostaje kod okvirnog plana da će do subote kvar u nuklearki biti popravljen. Nakon toga, počela bi ponovna priprema nuklearke za normalno djelovanje, a ostaje se i kod najave da će do njena uključenja u energetski sustav doći u utorak navečer ili u srijedu.

Treba otkloniti kvar na jednom od izolacijskih ventila koji je doveo do većeg puštanja vode nego što je propisano uobičajenim parametrima, a ventil se nalazi u primarnog krugu hlađenja reaktora.

Slovenski mediji u petak veliku pažnju koja je u Europi bila dana zaustavljanju nuklearke, i koja je ponegdje dobila alarmantne razmjere, pripisuju uglavnom pogreški u komunikaciji koja je dovela u pitanje i djelotvornost sustava međunarodnog obavješćivanja o incidentima tako niskog stupnja kakav je u srijedu zabilježen u Krškom.

Slovenski mediji navode da je uprava nuklearke reagirala dobro i pravodobno, ali je više kritika na račun nacionalne uprave za nuklearnu sigurnost, koja je informaciju prenijela međunarodnoj javnosti. Direktor te državne agencije Andrej Stritar priznao je pogrešku koja je učinjena slanjem obavijesti Međunarodnoj agenciji za nuklearnu energiju (IAEA) u Beču na pogrešnom formularu, iz čega su u Austriji najprije zaključili da je riječ o vježbi, ali je to odmah ispravljeno u telefonskom razgovoru.

Slovenski mediji navode da je riječ o "šlampavosti", no Stritar tumači da nije samo to izazvalo "komunikacijski šum" zbog kojega su u Europi manjem incidentu u prvom trenutku dali značenje sveeuropskog alarma, kao da je riječ o ozbiljnoj nesreći.

Stritar je u petak na konferenciji za novinare rekao da je agencija, obavijestivši Europsku komisiju o događaju u Krškom, djelovala sukladno načelu transparentnosti koji od država s nuklearnim postrojenjima traži da se i takvi incidenti prijavljuju.

Bolje je da smo djelovali brzo makar je došlo do pogreške, nego da obavijest uopće nismo poslali, kaže Stritar. On dodaje da je Europskoj komisiji bio poslan korektan izvještaj s činjeničnim stanjem, ali da se "i prave podatke može čitati na alarmantan način", što je u tom slučaju očito učinjeno.

Slovenski ministar za gospodarstvo Andrej Vizjak još je u četvrtak alarmantnost kojom je najprije popraćeno rutinsko gašenje reaktora zbog manjeg kvara pripisao senzacionalizmu medija, rekavši da je među ostalim bio šokiran kako su o tome javljali na jednoj slovenskoj radijskoj postaji.

"Nedopustivo je da se sve skupa tako medijski napuše i da dođe do takve manipulacije", rekao je Vizjak, kritizirajući novinare.

Kvar u Krškom u srijedu, nekoliko sati nakon "incidenta", uopće nije bio neka od važnijih tema u slovenskim elektroničkim medijima, a neke su ga televizije i radio postaje ignorirale smatrajući da je riječ o manjem ispadu, što se kasnije pokazalo točnim, tako da su domaći mediji najviše bili "alarmirani" kasnije vijestima objavljenim u drugim državama tijekom noći sa srijede na četvrtak.

Slovenski stručnjaci ocjenjuju da Slovenija zbog povoljnih hidrografskih prilika neće imati poteškoća sa strujom do ponovnog uključenja Krškog u sustav, iako se iz nuklearke osigurava 20 posto potrošnje, a nešto struje će se i uvesti. Uz to, u slovenskoj je javnosti i među novinarima mnogo špekulacija da bi "lažni alarm" i zabune oko krške nuklearke mogle opet poljuljati povjerenje ljudi koji žive u nuklearku da je njen rad siguran, što bi otežalo dugoročne strateške planove sadašnje vlade da se uz sadašnju nuklearku podigne još jedan nuklearni blok.