Između dvije vatre
16

Krivokapić popustio: Kako bi sačuvao stabilnost, rekonstruisat će Vladu Crne Gore

S. M.
Samo par dana po završetku lokalnih izbora u Nikšiću došlo je do novih politički previranja unutar Crne Gore, te postoje naznake da bi moglo doći do rekonstrukcije vlade, kako je to jučer najavio premijer Zdravko Krivokapić.

Dok je prije sedam dana tvrdio da je rekonstrukcija vlade "apsolutno nepotrebna", jučer je premijer promijenio stav rekavši da je rekonstrukcija moguća u "granicama koje su prihvatljive".

O tome smo razgovarali sa analitičarem iz Srbije Aleksandrom Popovom koji nam je kazao da je trenutna vlada formirana mimo volje najveće partije vladajuće većine Demokratskog fronta. Ona je dobila podršku Crnogorsko-primorske mitropolije i samog mitropolita Amfilohija, dok je još bio živ. Mitropolija je presudno utjecala da Krivokapić bude na čelu opozicione liste i da bude glavni kandidat za premijera.

Popov ističe da Demokratki front nije mogao da ignoriše stav Crkve i nastupila je jedna čudna situacija koja traje i danas. Vlada zapravo trpi dvostruki pritisak, kako od opozicionog DPS-a Mila Đukanovića tako i od predstavnika DF-a.

"Ova vlada, koja je ekspertska, vanpartijska, dobija veće kritike od Demokratskog fronta koji bi trebao da je podržava, na osnovu čije većine je i formirana vlada, nego od DPS-a. DF je očekivao stalno i očekuje, da nova vlada promijeni kurs koji je vodio DPS, a to je i u odnosu prema Srbiji i u odnosu prema NATO paktu i oko Kosova, što Krivokapić do sada nije namjeravao da uradi zato što još ima snažnu podršku Zapada", istakao je Popov.

On naglašava da se nakon izbora u Nikšiću DF osjetio snažnijim i sad nastoji, što je najavljivano i ranije, da dođe do rekonstrukcije vlade.

"Oni su nezadovoljni time što, faktički, oni žele da naplate svoj opozicioni staž. Sad kako će to izgledati, ja to ne znam, ali ovo je neko čudno međustanje u Crnoj Gori. Demokratski front može da obori vladu u parlamentu, međutim u tom slučaju ide se na vanredne parlamentarne izbore. Sad pitanje je kako bi ko prošao u cijeloj toj priči. Jer onaj ko bi srušio ovu vladu, onda bi to na neki način značio da je iznevjerio očekivanja građana da se konačno normalizuje situacija, da se uđe u neke mirnije vode, pitanje je da li bi to Demokratski front mogao da kapitalizuje ili bi to više išlo u prilog Aleksi Bečiću i njegovim Demokratama. Oni su ta neka pomirljiva srednja, građanska varijanta," rekao je Popov.

U Crnoj Gori se također vodi značajna polemika oko novog Zakona o tužilaštvu, koji je ranije pušten u parlamentarnu proceduru, ali je pod pritiskom Evropske komisije i Venecijanske komisije, proces usvajanja privremeno zaustavljen. Demokratski front insistira da se uprkos svemu zakon usvoji, te smo u tom smislu pitali Popova čemu ovolika žurba Andrije Mandića i ljudi oko DF-a.

"Zato što svi iz prijašnje opozicije, najviše oni iz DF-a, imaju revanšistički odnos, žele da što prije krenu u promjenu kadrova prijašnjeg režima" tvrdi Popov, te dodaje da to ne može da se desi dok se ne dese promjene u tužilaštvu. Prema njegovom mišljenju to je jedan začarani krug u kojem se vrte i to je jedan od razloga nezadovoljstva DF-a sa novom vladom.

S obzirom na to da je u Crnoj Gori aktuelna i afera unutar Agencije za nacionalnu sigurnost, čijeg v.d. direktora Dejana Vukšića je optužila opozicija da je odao tajne podatke obavještajne agencije jedne države članice NATO-a, premijer se našao pod dodatnim pritiskom.

Nije jasno dođe li do rekonstrukcije vlade u kojem obimu će se to desiti, međutim, jasno je da Krivokapić Demokratskoj fronti mora dati koncesije da bi sačuvao stabilnost vlade ili krenuti putem vanrednih izbora.