{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kolona kamiona pred mađarskom granicom, hrvatskim zabranjen ulaz

F
24.9.2015. u 19:42
0
41
Kolona kamiona pred mađarskom granicom, hrvatskim zabranjen ulaz
0
Kolona kamiona pred mađarskom granicom, hrvatskim zabranjen ulaz
Foto: AFP
Sedam kamiona s hrvatskim tablicama odnosno robom koja je proizvedena u Hrvatskoj, od ponoći do četvrtka poslijepodne vraćeno je u Mađarsku, zbog zabrane ulaska hrvatske robe u Srbiju, saopšteno je na graničnom prijelazu Horgoš.
Za sve ostale kamione, i robu proizvedenu u drugim zemljama, nema zapreka za ulazak u Srbiju.

Sa srbijanske strane, prema mađarskoj granici, kolona kamiona je duga nekoliko kilometara, i na izlaz se čeka nekoliko sati.

Vozač Borislav Makijević iz Novoga Sada, čije je kamion na oko kilometar od granice, kaže da čeka oko tri sata i da se vrlo polako primiče prijelazu. Dodaje da nije ni pokušavao izaći preko hrvatske granice.

Promet putničkim automobilima se odvija bez zadržavanja.

Na graničnom prijelazu i oko njega nema migranata. Povremeno se uz autocestu koja vodi do tog najvećeg srbijansko-mađarskog graničnog prijelaza mogu vidjeti skupine migranata koji kažu kako bi pokušali prijeći u Mađarsku.

"Nama je rečeno da je hrvatska granica zatvorena na mjesec dana. Zato idemo prema Mađarskoj i nadamo se da će nam Bog pomoći", rekao je Šain, muškarac srednjih godina, koji je jedini u skupini od tridesetak osoba iz Afganistana govorio engleski.

Migranti se prije dolaska do granice upućuju u prihvatni centar kod mjesta Kanjiža gdje dobivaju pomoć i hranu, ali i informacije o mogućnosti prelaska granice. Upravitelj prihvatnog Centra u Kanjiži Robert Lesmajster rekao je da migrante obavještavaju da je prelazak mađarske gotovo nemoguć.

"Govorimo im kako kod prijelaza Horgoš 2 postoje prihvatne kuće za evidentiranje migranata, ali da u Mađarsku uspijevaju ući samo ugrožene osobe, a to su Sirijci. Svi ostali nemaju gotovo nikakvih izgleda", navodi Lesmajster.

Oni koji odustanu, ili ih mađarska pogranična tijela odbiju, vraćaju se u centar i traže prijevoz do hrvatske granice.

Lesmajster je rekao kako to nije organiziran prijevoz migranata, već oni sami kontaktiraju taksiste ili autobusne prijevoznike koji voze najčešće do Šida.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: