Regija
0

Kod Dubrovnika pronađeni ostaci ilirskog svetišta?

FENA
U Vilinoj špilji iznad izvora rijeke Omble pokraj Dubrovnika pronađeni su brojni ostaci keramičkih posuda iz 3. i 4. stoljeća prije Krista, a rezultati prvog istraživanja koje je tokom oktobra proveo Arheološki muzej u Dubrovniku, ukazuju na to da bi mogla biti riječ o ilirskom svetištu.

"Pronašli smo ostatke iz neolitika, iz brončanog i željeznog doba s naglaskom na helenistički kulturni sloj. To je vrijeme kada je pojačana grčka kolonizacija i njihova prisutnost u ovim krajevima. S obzirom na to da je riječ o najfinijim primjercima posuđa, pretpostavljamo da postoji mogućnost da je riječ o određenom obliku svetišta", rekao je za Hinu voditelj istraživanja, arheolog Domagoj Perkić.

Ipak, ističe kako je još riječ tek o pretpostavkama te kako predstoje dodatne faze istraživanja.

"Ne možemo još utvrditi jesu li oni do tog posuđa došli trgovinom, plijenom ili na neki treći način. U to su vrijeme Iliri bili jaki na moru i bile su poznate pljačke grčkih i kasnije rimskih brodova", kaže Perkić.

Inače, lokalitet je poznat kao arheološko nalazište još od dvadesetih godina prošloga stoljeća, kada su prilikom rada na dubrovačkom vodovodu francuski inženjeri pronašli prahistorijske nalaze, a nakon gotovo cijelog stoljeća prvi put se pristupilo detaljnom istraživanju.