Parlamentarni izbori
25

Glasanje u velikim centrima u Hrvatskoj: Ko je vladar Zagreba, a ko Splita, Rijeke i Dubrovnika

V. K.
Parlamentarni izbori u Hrvatskoj održani su u srijedu, a prema 99 posto prebrojanih glasova najviše mandata osvojio je HDZ. Ipak, ukoliko se pogledaju veliki gradovi, jasno je kako je politička scena u Hrvatskoj i više nego podijeljena.
Prema službenim rezultatima koji su dostupni javnosti, koalicija koju predvodi HDZ uspjela je osvojiti najviše glasova u Osijeku i Dubrovniku. Hrvatske demokratska zajednica u Osijeku je osvojila 42,39 posto glasova, dok je u Dubrovniku zabilježila podršku od 35,24 posto.

Nešto šira regija Zagreba ušla je u šestu i drugu izbornu jedinicu, a tu je većinu glasova osvojio HDZ s 24,83 odnosno 35,34 posto glasova.

S druge strane, SDP, tačnije koalicija "Rijeke pravde" uspjela je osvojiti većinu glasova u Zagrebu, Rijeci te Splitu. U glavnom gradu Hrvatske, tačnije u prvoj izbornoj jedinici, SDP je osvojio 25,23 posto glasova, u Rijeci 33,99 posto dok je u Splitu SDP osvojio 30,43 posto glasova.

Općenito, kada se govori o rezultatima izbora, HDZ je osvojio 34,42 posto glasova odnosno 61 mandat u Saboru Hrvatske. SDP je osvojio 42 mandata, a Domovinski pokret je ove izbore okončao s 9,56 posto podrške odnosno 14 mandata.

Most je osvojio 11 mandata, a zeleno-liberalna stranka Možemo 10 mandata. Predstavnici manjina imat će osam mandata, a po dva mandata osvojili su IDS i NPS, dok je FOKUS - Republika ove izbore okončala s osvojenim jednim mandatom.