Regija
106

Keljmendi: Traže me zbog bliskosti sa bivšom vlasti u BiH

Anadolija
Naser Keljmendi je odbacio tokom današnjeg saslušanja pred sudijom EULEX-a u zgradi Apelacionog suda u Prištini, sve optužbe na njegov račun, izjavio je advokat odbrane Besnik Berisha, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Na prvom sudskom saslušanju Nasera Keljmendija, EULEX-ov tužilac Erik Larson je zatražio produženje pritvora, dok je odbrana zatražila njegovo puštanje na slobodu. Keljmendi, koji je pre tri dana uhapšen na Kosovu, tereti se za organizovani kriminal, organizovanje ubistva jednog rivala u Bosni i za učestvovanje u trgovini narkoticima.

Advokat odbrane Besnik Berisha je izjavio da sud, nakon prvog saslušanja Nasera Kelmendija, još uvijek nije ništa odlučio i da ima rok od 24 sata da donese odluku kada ističe 48-satni pritvor koji mu je određen od strane EULEX-vog tužioca.

"Tužilac je predložio sudu da izrekne mjeru pritvora za Nasera Keljmendija ubjeđujući sutkinju da je nad Keljmendijem počela istraga za niz krivičnih djela o kojima je javnost već obavještena. Odbarana je također iznijela argumente da nema razloga za zadržavanjem Keljmendija u pritvoru zato što Keljmendi nikada nije izbjegao pravosuđe i nije mu bilo poznato da je na Kosovu tražen", kazao je Berisha.

Advokat Berisha je istakao da Keljmendi nije smatrao potrebnim da se preda zvaničnicima BiH, koji su izdali potjernicu za njim, zato što su prema njemu “svi tračevi stavljeni na papir” političkog karaktera jer je on bio sponzor političara koji danas nisu na vlasti, odnosno zbog njegovog prijateljstva sa bivšom vlasti.

"Keljmendi je uvjeren da sve pretenzije bh. tužilaštva, tačnije sudskih organa Bosne i Hercegovine nisu pretenzije zasnovane na činjenicama, nego su pretenzije kojima mu se oni svete zbog njegove bliskosti sa bivšom vlašću u Bosni", kazao je Berisha.

Dodao je da Naser Keljmendi nikada i ni od jednog kosovskog policajca nije bio pozvan ni u njegovoj kući, ni u njegovom stanu kako bi se predao ili odgovorio na pretenzije da je počinio nešto protivzakonito.

“Specijalno tužilaštvo Kosova je pokrenulo istragu i u isčekivanju je materijalnih dokaza za koje vjeruju da će osigurati zvaničnim putem Interpola”, kazao je Berisha.

Advokat Berisha je odgovarajući na pitanja novinara kazao da se njegov klijent bavi zakonitim poslovima, uglavnom nekretninama širom Balkana i šire i da ni u jednoj zemlji nikada nije osuđivan.

Advokat Nasera Keljmendija rekao je da sve optužbe na račun njegovog klijenta dolaze iz samo jedne države, a to je Bosna i Hercegovina. Dodao je da njegov klijent ima i kosovsko i bosanskohercegovačko državljanstvo, kao i da kosovski zakoni ne dozvoljavaju izručenje kosovskih građana, mada zadnju riječ ima Ministarstvo pravde Kosova.