{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Cucović: Tužilac očekuje da BiH dostavi dokumentaciju o krivičnim djelima Keljmendija

F
15.5.2013. u 16:10
0
2
Cucović: Tužilac očekuje da BiH dostavi dokumentaciju o krivičnim djelima Keljmendija
0
Cucović: Tužilac očekuje da BiH dostavi dokumentaciju o krivičnim djelima Keljmendija
Naser Keljmendi
Istraga je otvorena na osnovu odluke tužioca EULEX-a zbog krivičnih djela počinjenih u BiH i Naser Keljmendi je saslušan po tom osnovu a ne po osnovu ekstradicije - kazao je u izjavi za Agenciju Fena Osman Cucović, advokat Nasera Keljmendija.
Cucović pojašnjava da je Keljmendi bio u ekstradicionom pritvoru 48 sati i on je ukinut. Razlog za ukidanje ekstradicionog pritvora je taj što Ministarstvo pravde Republike Kosova nema nikakav dogovor o ekstradiciji s Bosnom i Hercegovinom.

Nakon toga je EULEX-ov sudija u Osnovnom sudu u Prištini odredio jednomjesečni pritvor Naseru Keljmendiju, a pritvor je zatražio EULEX-ov tužilac iz Kancelarije Specijalnog tužilaštva Kosova.

"Stoga nema razloga, nema nikakvog osnova za ekstradiciju Nasera Keljmendija. EULEX-ov tužilac iz Kancelarije specijalnog tužilaštva Kosova očekuje da vlasti BiH dostave dokumentaciju o krivičnim djelima u predmetu Keljmendi, materijalne dokaze, iskaze, svjedoke", kazao je Cucović.

Naglasio je da je istraga otvorena zbog krivičnih djela počinjenih u BiH i Keljmendi je saslušan po tom osnovu, a ne po osnovu ekstradikcije.

"Moje je mišljenje i uvjeren sam da Naser Keljmendi neće biti izručen Bosni i Hercegovini, a da li će se nešto desiti van okvira zakona i Ustava Republike Kosovo, ne znam", kazao za Agenciju Fena Osman Cucović, advokat Nasera Keljmendija.

Od Bosne i Hercegovine EULEX je primio samo zahtjev za izručenje Keljmendija i taj zahtjev je dalje proslijeđen Ministarstvu pravde Kosova.

Podsjećanja radi, kosovska policija je u Prištini 5. maja 2013. godine uhapsila Nasera Keljmendija za kojim je Sud Bosne i Hercegovine u septembru prošle godine raspisao međunarodnu potjernicu, jer je bio nedostupan pravosudnim organima tokom akcije “Lutka”.

Keljmendi je pod istragom u Bosni i Hercegovini pored ostalog i za organizovani kriminal, pokušaj ubistva, kao i za prodaju i distribuciju narkotika.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: