BiH
0

Cucović: Očekuje se da BiH dostavi dokumentaciju o slučaju Keljmendi

FENA
Naser Keljmendi
Naser Keljmendi
Nakon što je EULEX-ov sudija u Osnovnom sudu u Prištini odredio jednomjesečni pritvor Naseru Keljmendiju, očekuje se da Bosna i Hercegovina dostavi određenu dokumentaciju.

Pritvor je zatražio EULEX-ov tužilac iz kancelarije Specijalnog tužilaštva Kosova.

"Istraga je otvorena na osnovu odluke tužioca EULEX-a zbog krivičnih djela počinjenih u BiH", kazao je u izjavi za Agenciju Fena Osman Cucović, advokat Nasera Keljmendija.

Dodao je da će Bosna i Hercegovina dostaviti određenu dokumentaciju EULEX-u na osnovu kojih se vodi istraga u BiH, a očekuje se da će u kratkom roku ti dokumenti i stići na Kosovu.

Ponovio je da EULEX nema mandat da izručuje građane Kosova.

Cucović je potvrdio da varijanta o ekstradiciji nije bila moguća i to su vlasti u BiH znale. Prema kosovskom zakonu, Kosovo ne izručuje svoje građane ukoliko ne postoji neki sporazum koji su ratificirale skupštine dviju zemalja.

"Dakle, ekstradicija nije dolazila u obzir i vlasti u BiH su to znale. A ni EULEX ne može izlaziti iz okvira Ustava i zakona Republike Kosova", kazao je Feni Cucović.

I ministar pravde BiH Bariša Čolak rekao je da je izručenje Nasera Keljmendija Bosni i Hercegovini problem, "jer nemamo odnose s Kosovom, ali smo već imali određenu saradnju s teritorijom Kosova putem EULEX-a".

Podsjećanja radi, kosovska policija je u Prištini 5. maja uhapsila Nasera Keljmendija za kojim je Sud Bosne i Hercegovine u septembru prošle godine raspisao međunarodnu potjernicu, jer je bio nedostupan pravosudnim organima tokom akcije “Lutka”.

Keljmendi je pod istragom u Bosni i Hercegovini pored ostalog i za organizovani kriminal, pokušaj ubistva, kao i za prodaju i distribuciju narkotika.

Tokom saslušanja pred Apelacionim sudom u Prištini, 8. maja, Keljmendi je sve optužbe na njegov račun, nazvao namještaljkama, odnosno da je sve pokrenuto zbog njegovih veza s prethodnom političkom nomenklaturom u Bosni i Hercegovini.