Jezičac na vagi
2

Kako kampanja za izbore u Hrvatskoj protiče u BiH: HDZ bježi od sučeljavanja, a opoziciju maltretiraju

R. D.
Posljednji hrvatski predsjednički izbori u Mostaru (Denis Kapetanovic/PIXSELL)
Posljednji hrvatski predsjednički izbori u Mostaru (Denis Kapetanovic/PIXSELL)
Hrvati u Bosni i Hercegovini imaju mogućnost birati tri zastupnika za Hrvatski sabor, koji često budu jezičac na vagi kod formiranja nove vlade. Računicu Hrvatskoj demokratskoj zajednici (HDZ) na posljednjim izborima pomrsio je radikalni desničar Željko Glasnović, a i ovaj put rezultati bi mogli biti jako zanimljivi.

Socijaldemokratska partija (SDP) Hrvatske tradicionalno nema kandidate u ovoj izbornoj jedinici, a HDZ je izašao s listom na kojoj nema niti jedno zvučno ime. Prošli put je nosilac liste bio Božo Ljubić, a ovaj put je rođena Imoćanka Zdravka Bušić, bivša europarlamentarka i zamjenica ministra vanjskih poslova te sestra emigranta Zvonka Bušića koji 1976. oteo avion kompanije TWAna letu između Chicaga i New Yorka.

Za mandat u saboru obično je potrebno oko pet hiljada glasova, a nadam mu se i Hrvatska republikanska stranka (HRS) BiH, koja sa svojim kadrovima izlazi na listi Mosta.

Slaven Raguž, predsjednik HRS-a i zastupnik u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona, nositelj je liste, a za Klix.ba kaže kako kampanja prolazi u krajnje nedemokratskoj atmosferi, budući da HDZ-ova lista izbjegava bilo kakav vid demokratskog dijaloga i ne želi ići u sučeljavanja.

Općenito, HDZ RH nas Hrvate koji živimo van Hrvatske smatra političkim neandertalcima koji će po definiciji uvijek glasati za HDZ, pa se, u punoj saradnji sa sestrinskom strankom u BiH, tako i ponašaju", smatra on.

Što se tiče nas opozicionara, dodaje, atmosfera je standardno režimska. Štampani i širi medijski prostor nam je ili onemogućen ili krajnje ograničen.

"Naši ljudi na terenu doživljavaju neviđene neugodnosti. U Kantonu 10 primjerice policija ciljano zaustavlja i prati naše članove, zaustavljaju ih na cesti više puta na dan i svaki put ih pregledaju po 45 minuta. Jednom kolegi su čak napisali nalog što je vozio s naočalama za vid. Ljude se maltretira na poslu, njihove porodice itd. Sve smo prijavili nadležnim institucijama, ali sudeći po ranijim iskustvima, teško da će išta se dogoditi. No, mi smo sve ovo očekivali i naučili smo se nositi sa ovime. Nas ništa neće pokolebati, a prije ili kasnije, narod će progledati", zaključuje on.