Regija
0

IHT: Evropa u nedjelju dobiva novu državu - Kosovo

FENA
Evropa će u nedjelju dobiti novu državu, Kosovo, i dugi krvavi raspad Jugoslavije bit će zaključen 17 godina nakon prvog rata koji je izbio u Sloveniji. To je povod za proslavu, komentira u svom broju od srijede dnevni list International Herald Tribune.

"Kažem proslava, iako će Srbija rogoboriti protiv onoga što je njezin premijer nazvao 'fiktivnom državom na srbijanskom teritoriju', ruski medvjed će gunđati, balkanske napetosti će buknuti neko vrijeme a pravnici će se uzrujavati oko presedana", piše Roger Cohen, ugledni vanjskopolitički kolumnist IHT-a i The New York Timesa, koji je 1994/95. pratio ratove u bivšoj Jugoslaviji kao dopisnik NY Timesa iz Zagreba.

"Činjenica je da je neovisnost Kosova opravdana, jedinstvena i neizbježna. Nema drugog načina. Srbija je davno izgubila svoje nacionalističko kockanje s Kosovom; razlike koje strše iz toga su nepremostive. Daljnje odgađanje neizbježnog može samo naškoditi regiji", ističe Cohen.

Citirajući pouzdane izvore, on najavljuje da će "u nedjelju Kosovo proglasiti neovisnost a početkom iduće sedmice velike sile - uključujući SAD, Francusku, Veliku Britaniju i Njemačku - priznat će novu državu".

Ministri vanjskih poslova EU-a koji se sastaju u ponedjeljak mogli bi usuglasiti "platformu" u kojoj kažu kako su uvjeti za priznanje ispunjeni. Očekuje se da velika većina od 27 članica EU-a, svakako ne manje od 20, brzo prizna Kosovo, navodi kolumnist IHT-a.

Kipar, s trećinom svoga teritorija na sjeveru pod okupacijom Turske, predvodit će nepopustljive. Ostale članice EU-a nesklone priznanju, neke iz zabrinutosti za svoje separatističke manjine, uključuju Španiju, Rumuniju, Slovačku, Grčku i Bugarsku.

"Jednoglasnost bi bila lijepa, no široki konsenzus je dovoljan, zahvaljujući uveliko radu Wolfganga Ischingera, njemačkog veleposlanika u Londonu, EU će biti dovoljno ujedinjena. Što je još važnije, SAD i EU će marširati ukorak, što nije često u posljednje vrijeme", ocjenjuje Cohen.

On predviđa da će Srbija praviti "umjerene teškoće" ali će se suzdržati od nasilja ili uskraćivanja struje Kosovu. Oko 120.000 Srba na Kosovu moglo bi krenuti na put, a Srbi u enklavi sjeverno do Mitrovice mogli bi biti ohrabreni da traže otcjepljenje.

"Rusija će sazvati hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a. Vrištat će. Ali kladila se na krivog konja. Evropa ima pravo pokazati da neće popustiti pritisku Moskve. Konačno, Srbija će željeti napredovati prema članstvu u Uniju".

Kosovo nije Transdnjestrija ili Abhazija ili Južna Osetija, kaže Cohen. Kosovo je anahroni ostatak sada pokojne države, Jugoslavije, pokrajina koja je bila pod upravom UN-a osam godina u očekivanju konačnog rješenja, nemogućeg unutar Srbije.

"Milošević je bacio kockicu genocidnog nacionalizma i izgubio", zaključuje Cohen, izražavajući uvjerenje da će dugoročno, gubitak Kosova biti pozitivan za Srbiju i okrenuti je u budućnosti prema Zapadu, a ne Istoku.