Regija
14

Hrvatska: Vrhovni sud odobrio sterilizaciju žene s mentalnim poteškoćama

Klix.ba
Ilustracija
Ilustracija
Vrhovni sud u Hrvatskoj odobrio je sterilizaciju 30-godišnje žene s mentalnim poteškoćama tokom njene treće trudnoće. Sterlizaciju je zatražila njena majka koja joj je ujedno i skrbnica. S obzirom da majka nije u stanju da se brine za svoju djecu, a da je očevima oduzeta roditeljska skrb, o djeci brine baka.

Žena s mentalnim poteškoćama podvrgnuta je podvezivanju jajnika nakon porođaja carskim rezom 31. decembra. 30-godišnjakinja ima dvoje djece u starosti od 10 i 8 godina i o njima u potpunosti brine njena majka. U trenutku donošenja odluke, žena je bila u skloništu zbog porodičnog nasilja koje je nad njom vršio otac trećeg djeteta.

Jutarnji.hr saznaje da se žene složila s prijedlogom da se sterilizacija izvrši, ali njen posebni skrbnik nije mogao procijeniti da li je ona razumjela šta znači podvezivanje jajnika i koje su posljedice pa je uložio žalbu koja je odbijena.

Međutim, povod za ovakvu odluku nije bila mentalna retardacija koja navodno uopće nije uzeta u obzir, nego činjenica da je prvo dvoje djece rođeno carskim rezom, a s obzirom da je i za treće bio zakazan carski rez, vještak ginekolog je ustvrdio da bi daljnjim trudnoćama i porodima majci bio ugrožen život. Procijenjeno je da ona nije u stanju koristiti drugu vrstu kontracepcije, te je sud je zaključio da je sterilizacija jedini način da joj se spasi život.