Uskoro rješenje?
42

Haradinaj najavljuje liberalizaciju viza i formiranje vojske Kosova, Srbija se poziva na kompromis

SRNA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić odbacio je tvrdnje prištinskih zvaničnika da su Beogradu i Prištini predstavljena "četiri stuba za historijski sporazum", iako premijer Kosova Ramush Haradinaj najavljuje liberalizaciju viza i formiranje kosovske vojske.

"Premijer Kosova Ramush Haradinaj i njegov zamjenik Enver Hocaj pokazuju nervozu čiji je uzrok u činjenici da se nijedan od tih njihovih nauma i ciljeva ne ostvaruje niti može da se ostvari. Ako bilo ko od njih misli da obmanjivanjem i lažima domaće i međunarodne javnosti može da ostvari svoje ciljeve, duboko će se razočarati", rekao je Đurić za Radio-televiziju Srbije.

On je istakao da ne postoji nikakav papir niti način kojim bi se Srbija natjerala da prihvati nešto što nije komprimis.

"Nikakav papir, nikakav način da se Srbija natjera da prihvati nešto što ne bi bio kompromis, ili da se Srbija natjera da uradi nešto jednostrano, ne postoji i ne može postojati. Onaj ko misli da se do rješenja može doći na bilo koji drugi način osim putem kompromisa je na ozbiljnoj strnaputici i ne radi u interesu svog naroda", poručio je Đurić.

Povodom izjave Haradinaja da će 2018. biti godina liberalizacije viza i formiranja kosovske vojske, Đurić je rekao da Srbija čuva interes svog naroda.

"Mi interese našeg naroda čuvamo. Ne pada nam na pamet da prihvatimo ni formiranje lažne vojske Kosova, niti bilo kakve ultimatume ni u ovom slučaju nepostojeće Hocajeve papire", zaključio je Đurić.