Vučić najpopularniji
12

Građani Srbije biraju predsjednika države između 11 kandidata

Piše: A. Z.
Foto: EPA
Foto: EPA
Građani Srbije danas, 11. put od uvođenja višestranačkog sistema 1990. godine, biraju predsjednika države, a u utrci se nalazi 11 kandidata. Najpopularniji među njima, ujedno i onaj kojem se daju najveće šanse za pobjedu, jeste aktuelni premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Osim Vučića, na mjesto predsjednika države pretenduju Nenad Čanak, Ljubiša Preletačević Beli, Saša Radulović, Saša Janković, Vojislav Šešelj, Boško Obradović, Vuk Jeremić, Milan Stamatović, Aleksandar Popović i Miroslav Parović.

Aleksandar Vučić je bio je poslanik Radikalne stranke u Narodnoj skupštini i poslanik u Saveznoj skupštini SRJ u tri mandata. Srpsku naprednu stranku osnovao je s aktuelnim srbijanskim predsjednikom Tomislavom Nikolićem. Obavljao je funkciju ministra odbrane i prvog potpredsjednika Vlade. Trenutno obavlja drugi mandat na čelu Vlade Srbije. U njegovoj biografiji se navodi da je strastveni čitalac, naročito literature iz oblasti historiografije i geopolitike, ali i srpske i svjetske književnosti. Igra šah, rado prati utakmice košarke i fudbala. Tečno govori engleski i ruski, služi se francuskim i uči njemački jezik.

Saša Janković je po zanimanju pravnik i specijalista za nacionalnu i globalnu sigurnost. Radio je kao novinar i saradnik u Ministarstvu za omladinu i sport. Narodna skupština Srbije dva puta ga je izabrala za zaštitnika građana. U novembru 2016. godine 100 javnih ličnosti, među kojima su književnici, novinari, glumci i profesori, potpisalo je apel s pozivom Saši Jankoviću da se kandiduje za predsjednika Srbije kao nestranački kandidat i pozvali demokratski orijentisane građane i stranke da podrže tu inicijativu. Za kandidaturu je dobio 17.866 potpisa.

Vuk Jeremić je vio savjetnik ministra za telekomunikacije, savjetnik ministra odbrane, predvodio je tim za vanjsku politiku predsjednika države, bio je ministar vanjskih poslova, predsjedavao je Komitetom ministara Vijeća Evrope i bio je i kandidat za generalnog sekretara UN-a. Vučić je tokom kampanje rasplakao Jeremića i njegovu suprugu Natašu.

Vojislav Šešelj je haški optuženik koji je bio u pritvoru od 2003. do 2014. godine, predsjednik Srpske radikalne stranke, poslanik u Narodnoj skupštini Srbije, predsjednik poslaničke grupe Srpske radikalne stranke i bivši potpredsjednik Vlade Srbije. Ovo mu je šesti put da se kandiduje za predsjednika Srbije.

Ljubiša Preletačević Beli, pravog imena Luka Maksimović, student je komunikologije i lider političkog pokreta u Mladenovcu "Sarmu prob'o nisi". Kadidovala ga je grupa građana "Beli - Samo jako". Na lokalnim izborima 2016. godine osvojio je drugi broj odborničkih mjesta u Mladenovcu. Poznat je po svom ismijavanju političke scene u Srbiji, a ako ne pobjedi na izborima u Srbiji kazao je da će se kandidovati za člana Predsjedništva BiH.

Nenad Čanak je predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine. Nikada nije bio član nijedne druge političke stranke, a u njegovoj biografiji na stranici stranke istaknuto je da se nikada nije sreo sa Slobodanom Miloševićem. Bio je poslanik u Vijeću republika Skupštine Savezne Republike Jugoslavije, i Državne zajednice Srbije i Crne Gore. U nekoliko navrata je bio poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije gdje je i trenutno poslanik i šef je poslaničke grupe LSV.

Saša Radulović je odrastao u Sarajevu gdje diplomirao na Elektrotehničkom fakultetu. Veliki je protivnik Aleksandra Vučića kojeg smatra centrom korupcije i protiv kojeg je podnio brojne ustavne inicijative i krivične prijave. Pet mjeseci je bio ministar u Vladi Srbije, nakon čega je osnovao pokret "Dosta je bilo".

Miroslav Parović je šef je odborničke grupe Treće Srbije u Skupštini grada Novog Sada i savjetnik gradonačelnika Novog Sada za energetiku. Politički uzor mu je Despot Stefan Lazarević, a omiljeni epski lik Banović Strahinja. Smatra da Srbija treba proizvoditi zdravu hranu, čistu energiju i nove tehnologije

Boško Obradović je predsjednik Srpskog pokreta Dveri. Član je Starešinstva GG Dveri – za život Srbije, na čijoj listi je je bio kandidat za poslanika na Republičkim izborima 2012. godine. Obavlja dužnost predsjednika poslaničke grupe Dveri u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Milan Stamatović je po zanimanju tehnolog tehničar. U njegovoj biografiji se navodi da se ne hvali doktoratima kao drugi, nego onim što je učinio za opće dobro zajednice kojoj pripada. Opisuje se kao ponosni Zatliborac i neumorni borac za Srbiju.

Aleksandar Popović je zaposlen kao profesor na Hemijskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Bio je ministar nauke i zaštite životne sredine i ministar za energetiku. Višestruki je jugoslovenski atletski reprezentativac i rekorder, član ekipa koje su osvajale Kup evropskih šampiona u atletici.

Ko će biti novi predsjednik Srbije odlučit će više od 6,7 miliona birača na 8.396 biračkih mjesta. Prema svim anketama i istraživanjima, Aleksandar Vučić je u ubjedljivoj prednosti, a slijede ga Janković, Jeremić i Beli.

Predsjednički kampanju u Srbiji obilježile su teške optužbe, suze, ismijavanje, zanimljivi promotivni spotovi, a sve se završilo padom u nesvijest.