New York
15

Grabar-Kitarović opet o BiH, ali i Pandorinoj kutiji ako Srbija i Kosovo razmjene teritoriju

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Razmjena teritorija između Srbije i Kosova otvorila bi Pandorinu kutiju na jugoistoku Evrope, rekla je u ponedjeljak hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović glavnom sekretaru Ujedinjenih naroda (UN) Antoniju Guterresu.

Grabar-Kitarović boravi u New Yorku povodom Opće skupštine Ujedinjenih naroda kojoj će se obratiti u utorak.

U ponedjeljak se sastala s glavnim sekretarom te organizacije Antonijom Guterresom s kojim je razgovarala o "situaciji na jugoistoku Europe, posebno o Bosni i Hercegovini, odnosima između Beograda i Kosova" te o tome što će Hrvatska kao "lider na tom području učiniti da bi pomogla u daljnjoj stabilizaciji stanja i rješavanju svih otvorenih pitanja", javila je Hina.

"Spomenula sam zamjenu teritorija i rekla da bi to bila jako loša ideja koja bi otvorila Pandorinu kutiju i raznorazne zahtjeve za teritorijalnim promjenama na prostoru cijele bivše Jugoslavije", kazala je hrvatska predsjednica.

Srbijanski državni vrh ranije je iznosio ideju razmjene sjevernog dijela Kosova, s većinski srpskim stanovništvom, za etnički većinski albanski dio južne Srbije, kako bi se dvije zemlje približile u rješavanju spora. Tom se planu snažno protive Francuska i Njemačka, dok su SAD i nedavno Austrija istaknule kako bi mogle prihvatiti takvo rješenje.

Predsjednica Hrvatske je kritikovala razmjene teritorija i na bilateralnom susretu s albanskim predsjednikom Hashijem Thacijem koji je mijenjao mišljenje po tom pitanju.

Grabar-Kitarović dodala je kako je Guterresa zanimalo i što će Hrvatska činiti u okviru predsjedanja Evropskom unijom te "kako će Republika Hrvatska to iskoristiti, kako za sebe, tako i za svoje susjedstvo".