Analiza iz Beograda
94

Dodikove prijetnje Banjalučanima samo kopija Vučićevog ponašanja u Srbiji

R. D.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Dodikove prijetnje građanima Banje Luke zbog izbora opozicijskog kandidata Draška Stanivukovića za gradonačelnika, a ne njegovog Igora Rodojičića, već su viđene s druge strane Drine.

Kažnjavanje i osveta općinama u kojima je na vlasti opozicija u Srbiji se dešava već godinama, pa je najava predsednika SNSD-a Milorada Dodika da će entitetska vlast u Republici Srpskoj isključiti grijanje u Banjoj Luci, u kojoj je u nedjelju pobijedio opozicioni kandidat, samo kopija onoga što republička vlast u Srbiji već odavno radi otkako je vode Aleksandar Vučić i njegova stranka, piše beogradski Danas.

O tome svjedoče bivši predsjednici opozicionih općina u Srbiji. Saša Paunović, bivši predsjednik Općine Paraćin, kaže da naprednjaci po Srbiji i u Paraćinu godinama pričaju građanima da će biti kažnjeni ako lokalna vlast nije ista kao na državnom nivou.

"To je zato što su građani pogrešno glasali i njima to SNS već osam godina priča. U Paraćinu su govorili da će općina imati problema ako SNS ne bude na vlasti, jer će biti manje para iz republike i manje investicija pa će građani biti u problemu jer nisu glasali kako treba. Tako da je to što je Dodik najavio Banjalučanima u Srbiji već odavno uobičajeno. Možda samo nije rečeno na tako grub način kao što je Dodik to rekao, narodski prosto i razumljivo. Ovdje se to govori malo uvijenije", kaže Paunović.

Prema njegovim riječima, iz toga se može zaključiti da je ovdje suspendovan Ustav zemlje, da nema više lokalne samouprave i lokalne demokratije.

"Druga stvar koja se tako kaže je da u toj zemlji ne postoje institucije, odnosno da je institucije zamijenila politička stranka. Dodikova tamo, SNS ovdje. Dakle, ne možete da računate na institucije, već samo na stranku, što je protivustavno. Takva trvdnja je i koruptivna jer se kaže da se poslovi u zemlji ne završavaju kroz institucije, nego preko veze, u ovom sličaju partijske i političke veze, što je trgovina utjecajem. Ako neki problem rješavate preko veze i na osnovu doprinosa i koristi koju ste donijeli SNS-u na izborima, a ne na osnovu onoga što institucije treba da rade, to je nezakonito i koruptivno", zaključuje Paunović.

Bivši predsjednik beogradske Općine Stari Grad Marko Bastać priznaje da je "na prvu loptu" bio iznenađen idejom bahatih i osionih političara iz regiona da građane koji im nisu ukazali povjerenje kazne isključivanjem grijanja.

"Mada, nakon Dodikove izjave prisetio sam se 2016. i razgovora s tadašnjim gradonačelnikom Malim. Tada mi je rekao da oni (SNS) nikada neće biti u prilici da pobijede na Starom Gradu, ali da će kazniti građane naše općine tako što će nam smanjiti budžet, oduzeti poslovni prostor i ukinuti nadležnosti. Nije prošlo ni šest mjeseci, a mi smo već bili pred bankrotom. Sve su nam uzeli. Nema tu nikakvog iznenađenja, jer je to manir osvetoljubivih kompleksaša koji su spremni na sve samo da zagorčaju život svojim političkim protivnicima", priča Bastać.