|

Đurić: Ukidanje granice između Kosova i Albanije je nelegalno

Đurić: Ukidanje granice između Kosova i Albanije je nelegalno
244
S
SRNA
30.12.2018. u 08:46
280
komentara
244

dijeljenja
Đurić: Ukidanje granice između Kosova i Albanije je nelegalno Foto: EPA-EFE
Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić smatra da je ukidanje graničnih prelaza između Kosova i Albanije potpuno nelegalno i da izjava Ramusha Haradinaja i albanskih predstavnika o tome pokazuje "pravu velikoalbansku prirodu" režima u Prištini.
"Upozoravam odgovorne u međunarodnoj zajednici da se ubrzana eskalacija tenzija, izazvana šovinističkom euforijom Prištine, mora zaustaviti. Sve ozbiljne posljedice koje mogu da proisteknu iz njihovog nečinjenja biće u punoj mjeri njihova odgovornost", naveo je Đurić u saopštenju.

Prema njegovim riječima, ukidanje prelaza i kontrola predstavljalo bi grubo kršenje međunarodnih obaveza Prištine sa potencijalno nesagledivim posljedicama.

Đurić je naglasio da je svako politikantsko divljanje, poput ovog, samo stvaranje plodnog tla za nove sukobe i udaljava region od rješenja.

On je naveo da bi međunarodna zajednica morala da podsjeti Prištinu i Tiranu da je granica Srbije sa Albanijom dugačka 111 kilometara, te da prema Rezoluciji 1244 nije definisano ukidanje prelaza prema Albaniji, već je propisano prisustvo državnih organa Srbije na njima.

Premijer samoproglašenog Kosova Ramush Haradinaj objavio je jučer na svom Facebook profilu da više ne postoji granica Kosova prema Albaniji, te da će imati samo jednu zajedniču stanicu, a da će se u martu ući u fazu potpunog uklanjanja granice na osnovu šengenskih principa.
Prijavi grešku


Komentari (280)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...