Potvrdio njen otac
438

Djevojčica koja je ujedinila Hrvatsku: Mila se vratila kući, liječenje u SAD-u uspješno

A. B.
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
Trogodišnja djevojčica Mila Rončević za koju je cijela Hrvatska za nekoliko dana skupila više od 40 miliona kuna (nešto više od 10 miliona KM), vratila se kući nakon uspješnog liječenja u SAD-u.
Naime, Mili je bio otkriven rijetki oblik leukemije, a u decembru 2019. godine joj je uspješno transplantirana koštana srž u Philadelphiji, a to je bilo ključno kako bi se napredovalo u liječenju bolesti.

Index.hr piše da se Mila trenutno dobro osjeća te da je njeno zdravstveno stanje stabilno.

Foto: Marko Prpić/PIXSELL
Foto: Marko Prpić/PIXSELL

"Mila se vratila kući, liječenje u SAD-u je prošlo uspješno", kratko je kazao njen otac Marin Rončević koji je početkom jula poručio da se Mila dobro osjeća te da uskoro napuštaju SAD i broje dane do tog trenutka.

Milin otac Marin Rončević je nedavno na Facebooku objavio kakvi su planovi za novac koji je prikupljen, a od kojeg su on i njegova supruga još prije nego što su krenuli na liječenje u SAD s Milom objavili da će pokrenuti fondaciju kako bi se mogla liječiti i druga djeca.

"Objavljujem povremeno, ali slabo pišem o Fondaciji. Međutim, dužni smo obavijestiti javnost da se zna gdje odlaze sredstva koja su uplaćena. Uglavnom, trudimo se. Dosta je djece dobilo priliku. Služimo kao svojevrsni korektiv postojećem zdravstvenom sistemu, a i nastojimo oplemeniti isti. Finansijska situacija je još uvijek solidna, srećom toliko je novaca uplaćeno za pomoć Mili da su svi opravdani zahtjevi popraćeni i da novaca još ima. Ono što je interesantno, i meni nevjerovatno, je da sredstva još uvijek pristižu... Hvala svima još jednom, srce naših ljudi veće je od ičeg", poručio je Milin tata u srpnju na Facebooku.

Otkrio je kako se pokreću dva projekta za koja se nadaju da će pomoći velikom broju djece. Jedan će se fokusirati na sekvenciranje genoma, a drugi se bazira na terapijama i liječenjima djece s neurološkim i motoričkim oštećenjima.

Podsjećamo da je za liječenje ove hrabre djevojčice u SAD-u bila potrebna velika suma, u akciju prikupljanja novca bili su uključeni i studenti Sveučilišta u Mostaru.

On je prikupljen u rekordnom roku i Milin otac je zamolio da se više ne uplaćuje na žiro račun jer ima dovoljno pa su studenti odlučili tu finansijsku pomoć proslijediti Maku Hasiću kojem je također bio dijagnosticiran rijedak i agresivan oblik limfoma (Burkittov limfom).

I dječak Mak Hasić se uspio izliječiti pa su tako obje humanitarne akcije imale lijep epilog, a maleni heroji uspješno dobili bitke nad teškim bolestima.