Komentari (26)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Evo kako poznati Kanadski(i svjetski) historicar Robert Elsie prikazuje kosovsku bitku: According to tradition, Sultan Murad I (r. 1359-1389), who had been occupied pacifying Asia Minor, returned to the Balkans and brought together a huge coalition of forces from among his southern Serbian and Bulgarian vassals, many of whom were Christians, such as Constantine Dejanovich and the famed Serb leader Marko Kraljevich, enemy of Lazar. The opposing forces under Prince Lazar of Serbia und King Tvrtko of Bosnia were a coalition including Bosnian troops under Vlatko Vukovich, the Vlach contingents of Voyvode Mircea, the troops of Lazar’s son-in-law Vuk Brankovich and Albanian forces under George Balsha, Paul Kastrioti and Demeter Jonima.
Dakle sultan Murat,sa srpskim vazalima Konstantinom Dejanovicem,i inace Bugarinom,kraljevic Markom(krali marko) vs srbin Lazar,bosanska Tvrtkova jedinica sa Vlatkom Vukovicem i Albanske jedinice pod vodstvom Gjergja Balshe,Paula Kastrioti-ja i Dhemeter Jonime.
Toliko o ''srpskom'' boju na Kosovu. Dovidjenja,prijatno.
Srpski mit o kosovu: ''Za nastanak mita o Kosovu više su zaslužni folklor i literatura nego povijesne činjenice''
''Do polovice 19. stoljeća Vidovdan je bio gotovo nepoznat blagdan u Srbiji.''
''Srpski nacionalistički autori prikazuju Kosovo kao obećanu zemlju Srba, poput Jeruzalem za Židove, i državni centar u tisućugodišnjoj povijesti srpskog naroda.[16] Mnogi autori to osporavaju, navodeći da je Kosovo u sastavu Srbije bilo mnogo kraće i da nikada nije bilo državni centar - centar srednjovjekovne Srbije je bila Raška a novovjekovne Šumadija.'
PRIKAŽI ODGOVORE (2)
Priština, osnovna škola, kaže nastavnik djeci: "Neka mi neko kaže prosto-proširenu rečenicu". Javlja se mali Beriša: "Hoću ja, hoću ja." Nastavnik: "Hajde Beriša." Beriša: "Srbin trči ljivadicom, ja ga gonim sa sikiricom." Nastavnik: "Sjedi, Beriša, dvojka." Beriša (plačno): "Zašto, nastavniče." Nastavnik: "Pa da si ga stigao, zaključio bih ti peticu."
danas se ne kapitulira kao prije na megdanu ili tome slično, sad to ide korak po korak tako da narod tek na kraju shvati da je kapitulirao. sjećam se priča kako srbija neda ksovo ili kako će r proglasiti nezavisnost ako je proglasi i kosovo. smiješno. na sličan način su sve zemlje bivše juge kapitulirale, doduše srbija najzadnja ali joj je zato i zeznuta sudbina, države bivše juge nose nazive hrvatska, srbija, slovenija, bosna..., ali to nisu države to su ispostave bankarskih i mega kompanijskih konzorcija.
Krajnje vreme je da BIH prizna REPUBLIKU KOSOVO
zašto bi je priznala, to je nato tvorevina i ako je srbija prizna, priznat je trebaju i ostali. realno nato će natjerati srbiju i bosnu istodobno da potpišu priznanje nezavisnosti kosova. samo treba još malo da srbiju dovedu u poziciju ovisnosti pa će ona i sama moliti da za određene pare potpiše nezavisnost kosova. najgore je kad se neko navikne primati pare koje nije svojim znojem zaradio, ko što se sada događa sa balkanskim zemljama, posljedice su nesagledive jer je time stvoren neradnik što je puno gora situacija u odnosu na bijedu. od bijede može postati čovjek i u ekonomskom smislu, ali od neradnika nikad.
i kranje vrijeme je bilo,sve je to stvar politike. BiH gubi milijone godisnje na izvoz u Kosovo, a Srbija izvozi bez po problema,nista ne gubi,a ovako i vise odgovara idu njenji proizvodi najvise za Kosovo. Sta ima BiH sa priznajnjem odmah je trebala kao sto su ucinili Crna Gora,Makedonija,izvoz uvoz je bitan
PRIKAŽI ODGOVORE (4)