{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Beograd: Neslaganja o potpisivanju SSP-a

F
10.1.2008. u 17:52
0
0
Beograd: Neslaganja o potpisivanju SSP-a
0
Beograd: Neslaganja o potpisivanju SSP-a
Europska unija (EU) "pravno gledano" ne može sa Srbijom potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) i istodobno donijeti odluku o slanju svoje misije na Kosovo, izjavio je u četvrtak srbijanski ministar za Kosovo Slobodan Samardžić.
U izjavi dostavljenoj medijima, Samardžić je ocijenio da bi odluka EU o slanju misije na Kosovo bila izravno kršenje " bitnih odredbi" SSP-a, koji je Srbija parafirala, ali još nije potpisala.

"Jasno je da sada EU mora odlučiti hoće li Sporazum sa Srbijom ili hoće protupravno poslati misiju za pravljenje umjetne tvorevine, koja bi se zvala umjetno Kosovo", izjavio je Samardžić, dodajući da je EU obvezna poštivati međunarodno pravo, kao i suverenitet i teritorijalni integritet zemlje s kojom potpisuje SSP.

Samardžić je ponovio stajalište koje zastupa premijer Vojislav Koštunica, kao i dio njegove Vlade, po kojem bi odluka o slanju misije na Kosovo značila provedbu "odbačenog" Ahtisaarijeva plana za Kosovo, te da SSP ne može biti potpisan bez jamstva da EU Kosovo vidi kao dio Srbije.

"Večernje novosti" od četvrtka pišu o "neslužbenim najavama iz Bruxellesa" da EU neće aktivirati svoju misiju za Kosovo 28. siječnja, kako je to bilo predviđeno, te da će Srbija toga dana potpisati SSP.

Ako EU naknadno pošalje misiju na Kosovo faktički će poništiti potpisani Sporazum sa Srbijom, jer će Srbija, na osnovi Rezolucije Skupštine Srbije o Kosovu, donesene potkraj prosinca prošle godine, Sporazum staviti izvan snage, tvrdi taj list.

Iako se još ne zna hoće li EU uopće pozvati Beograd na potpisivanje SSP-a, stajališta o tome u vladajućoj koaliciji su različita.

Predstavnici Demokratske stranke Borisa Tadića i stranke G17 Plus svakodnevno ističu da je za Srbiju nužno potpisivanje Sporazuma, dok Demokratska stranka Srbije Vojislava Koštunice i Nova Srbija Velimira Ilića uvjetuju potpisivanje Sporazuma odustajanjem EU-a od slanja misije na Kosovo.

Podjela unutar srbijanske Vlade oko potpisivanja SSP-a mogla bi opteretiti i drugi krug predsjedničkih izbora 3. veljače, u koji će po svemu sudeći ući aktualni predsjednik Boris Tadić i radikal Tomislav Nikolić, konstatiraju "Večernje novosti", te nagađaju da bi Bruxelles upravo zbog te mogućnosti mogao odgoditi slanje svoje misije na Kosovo za neki datum nakon predsjedničkih izbora, s obzirom na procjenu da bi to pomoglo Tadiću, koji se zauzima za približavanje EU, da pobijedi na izborima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: