Regija
4

Bandić: Pobijedit ću, a ne isključujem ni utrku za predsjednika

Anadolija
Milan Bandić
Milan Bandić
Aktuelni gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, koji je u prvom krugu lokalnih izbora u Hrvatskoj prošlog vikenda osvojio ukupno 47,30 posto glasova, uvjeren je da će u drugom krugu lokalnih izbora početkom juna suvereno pobijediti kandidata Socijaldemokratske partije (SDP) Rajka Ostojića koji je u nedjelju dobio 22,71 posto glasova.

"Želim da utakmicu privedem kraju. Ne treba ništa prepuštati slučaju. Utakmica se igra do kraja i bit će sve uredu. Grad Zagreb će poslije 1. juna imati poštenog i odgovornog gospodina gradonačelnika, kao što ga ima zadnjih 13 godina. Ne očekujem ništa posebno. Očekujem ponovnu podršku mojih sugrađana. I od srca im se zahvaljujem na dosadašnjoj podršci. Napravili smo najbolju listu za Skupštinu Zagreba. Pobjednici smo i liste za Skupštinu i imat ćemo većinu stabilnu nakon 1. juna", kazao je Bandić u intervjuu za agenciju Anadolija.

Nova pobjeda, rekao je, znači puno rada.

"Dakle, da djela govore više od riječi. Ta politika okupljanja na bazi struke i kompetencije je budućnost, ne samo za ovaj evropski grad u evropskoj Hrvatskoj, već i budućnost evropske Hrvatske u Evropi", istakao je on.

Na pitanje da li se, s obzirom na ogromnu podršku u Zagrebu, ali i simpatije u rodnoj Bosni i Hercegovini, kao i činjenicu da je izjavio kako njegov tim može biti reprezentativan na nivou cijele zemlje, može očekivati i njegova ponovna kandidatura za predsjednika Hrvatske 2015. godine, Bandić to nije isključio.

"A sve u svoje vrijeme. Ima vremena. Polako. Za sada ne treba gatati. Ono što sam siguran da lista koju sam sastavio, i koja je dobila najveće povjerenje Zagrepčana, ulijeva povjerenje. Sve u svoje vrijeme... Ono što vam sigurno mogu garantovati je sljedeće - da način na koji se lista sastavlja od stručnih i kompetentnih ljudi, koji mogu voditi ne samo Zagreb, već i šire, jeste poziv i drugima da u budućim odgovornim trenucima i funkcijama se vode kompetencijom i strukom, a ne samo stranačkom podobnošću. Ta sinergija sa zajedničkog okupljanja koju smo demonstrirali u sastavljanju liste za Gradsku skupštinu Zagreba jer sigurno put i način da se i na državnom nivou takva odgovornost demonstrira", poručio je Bandić.

Osvrćući se na činjenicu da u njegovom timu ima ljudi svih nacionalnosti, pa i Bošnjaka, Bandić je rekao da je to tako jer je on "gradonačelnik svih građana".

"Ja sam gradonačelnik svih građana Zagreba bio, jesam i ostat ću. Da sam vodio računa kako se ko zove ne bih nikada bio gradonačelnik Grada Zagreba. Najveći uspjeh uz sve projekte koje sam realizirao jeste to da sam bio i ostao gradonačelnik svih građana", podvukao je.

Istakao je da o Bosni i Hercegovinu, zemlji njegovog porijekla, govore oni koji su samo avionom prešli preko nje.

"Raduje me svaka pozitivna vijest u Sarajevu. Moja poruka je da svako u svojoj zoni odgovornosti povuče poteze, bez obzira o kojem entitetu se radilo. Budućnost BiH je usko vezana za budućnost Hrvatske. Interes Republike Hrvatske jeste prijateljski odnos sa susjednom demokratskom i neovisnom BiH. To je moja poruka svima", rekao je Bandić za agenciju Anadolija, upućujući pozdrave "sarajevskoj raji".

Upitan da li će Hrvatska "na mala vrata" zatvoriti svoju granicu sa BiH kada 1. jula uđe u EU, Bandić je iznio uvjerenje "da tu neće biti problema".

"Mene više brinu barijere u glavama, nego administrativne granice na našim graničnim postajama između BiH i Hrvatske. Ja sam za rušenje barijera u glavama, to je budućnosti i Hrvatske i BiH. A ne neka granica", naglasio je.

Uredniku agencije Anadolija Bandić je potvrdio da je njegova majka i dalje u bolnici u Mostaru.

"U bolnici je do petka. Razmotrit ćemo mogućnost da je prebacimo u Zagreb. No, u Mostaru postoje dobri uvjeti, pa ju možda i nećemo morati prebacivati u Zagreb. Sada je hvala Bogu dobro i stabilno", potvrdio je Bandić.